Kako je Šarićeva grupa švercovala tone kokaina?

1397

Na ponovljenom suđenju grupi Darka Šarića za krijumčarenje 5,7 tona kokina su u Specijalnom sudu kao dokazi pročitani SMS i internet prepiska optuženih.

Naime, optuženi su se dopisivali u vrijeme zaplijene 2,1 tone kokaina u urugvajskim vodama u blizini Montevidea oktobra 2009. u akciji “Balkanski ratnik”.

Između ostalog na suđenju je juče pročitana i prepiska dvojice pripadnika grupe, koji su osuđeni po sporazumu o priznanju krivice Marka Vorotovića (osuđenog na devet godina zatvora) i Nikole Pavlovića (osuđenog na osam godina).

hro-saric-drogaOni su se dopisivali sa drugim optuženima, a to su priznali u pravosnažnim sudskim sporazumima.

Čak 10 pripadnika grupe priznalo je da učestvovalo u krijumačarnju kokina u pravosnažnoim presudama kojma su potvrđeni sporazumi o priznanju krivice. Te presude i sporazumi sada su dokazi za sve ostale optužene.

U SMS porukama, kao i internet pošti optuženi nisu otvoreno pisali o drogi i nisu koristili prava imena već nadimke u međusobnoj komunikaciji.

U iščekivanju da 2,1 tona kokina prebace na prekookenske brodove, prema navodima Tužilaštva za organizovani kriminal Srbije, poruke otkrivaju intezivnu prepisku i zabrinutost optuženih, jer droga nikako da stigne. Kokain je zaplenjen na jahti “Maui” kojim je trebalo da se preveze do prekookenskih brodova.

hro-saric-u-tekst

Neke od razmjenjivanih poruka su glasile ovako: “Pita Drug jel se javlja ku*va, jel će biti nekog tu*anja večeras”, “kaže tata da se javlja kasnije kada vidi kur*u” i “Ima li abera kako nam je mala”.

A na ove poruke stizali su odgovori: “Još se ne javlja” i “Jutros kaže da je ona devojčica kasnila na sudu”.

Prema navodima optužnice u kojoj se poziva na zaplijenjeni šifarnik i svjedočenja trojice svjedoka saradnika, pripadnici grupe su prvooptuženog Darka Šarića zvali “Drug”.

Internet poštu optuženi ponekad nisu slali već su je ostavljali kao nedovršenu, a imali su lozinku smatrajući da je tako bezbjednije.

Na primjer, jedan optuženi se ulogovao iz Argentine, a drugi iz Srbije. Poruke su ostavljali u sandučetu “draft” odnosno “nedovršeno” i nisu ih slali.

Optuženi su slali internet poštu istog dana kada je sprovedena akcija “Balkanski ratnik” i zaplijenjen kokain, te kada su bila hapšenja i u Srbiji.

U porukama koje su tog dana razmjenjivali, konstatovali su da “možda ni mejl više nije sigurna komunikacija”.

Tog dana je u Srbiji uhapšen je Željko Vujanović, Šarićev bratić, i još nekoliko osoba, a saradnik iz Srbije javio je Drašku Vukoviću (koji je sada svjedok saradnik šta se dešava).

– Čitaj RTS za Krmka, Brata i nekog trećeg. Na vezi smo, ne mrdajte. Neko će da pjeva 100 odsto. Na vezi smo. Javljaju da je FIFA i UEFA angažovana – pisalo je u poruci.

Tužilaštvo tvrdi da su kod Vujanovića prilikom hapšenja pronađeni telefoni i šifrarnici koji su korišteni u komunikaciji. Za ovu tvrdnju tužilaštvo se pozvalo i na priznanje svjedoka saradnika Vukovića.

Od poruka pročitanih na suđenju, posebno je inkriminišuća poruka koja glasi ovako:

– Krme je sve držao u kući. Uzeli su mu 20 telefona, ceduljice sa kodovima i poveli ih. MUP o tome nije imao pojma, samo BIA. I sada su se zavadili pošto su neki bili na platnom spisku. Bojim se da Japanac ne zapjeva i ne zaigra. Od njega sve zavisi.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA