Kakav bi bio “Gladijator 2” po ideji Nicka Cavea? (VIDEO)

818

Već dugo godina nagađa se o nastavku filma “Gladijator” Ridleya Scotta, a kao pisac scenarija za drugi dio jedno vrijeme navodio se poznati muzičar Nick Cave.

Sam reditelj je nedavno priznao da razmišlja o nastavku u kom bi se ponovo pojavio Russell Crowe. Međutim, producenti su skeptični u vezi sa tom idejom, jer glavni junak, Maksimus, umire na kraju filma. Isto se zapitao i Nick Cave kada ga je Russell Crowe pozvao na telefon i upitao kako mu ide scenario za film “The Proposition”, koji je u to vrijeme pisao.

– Ne želim da više ikad napišem scenario u mom životu – bio je odgovor Cavea. Australijski muzičar je potom upitao sunarodnika zar nije umro u prvom dijelu, na šta je dobio odgovor: “Na neki način”, prenosi portal GQ.

To “na neki način” za Crowea je značilo da se Maksimus nakon smrti nalazi u čistilištu, gdje se susreće sa mitološkim bićima. Cave je prihvatio poziv glumca i počeo da radi na novoj avanturi gladijatora.

Nova priča puna precrtanih poruka

nick-cave

Kada je završio dio nove priče, Cave je šalje Ridleyu Scottu, a ovaj rukopis vraća uz mnoštvo precrtanih poruka, jasnom porukom da ne želi da snima takav film, i uz preporuku Caveu da počne da gleda Bergmanove filmove.

Suprotno buntovniku kojeg mnogi vide u Caveu, muzičar je prihvatio i preporuku, odgledao filmove, dobio novu inspiraciju i počeo ponovo da piše scenario. Ovog puta i sam Cave je znao da film neće biti snimljen, zbog čega je odlučio da uživa u samom procesu stvaranja.

U Caveovim pjesmama se može lako prepoznati uticaj religije i razmatranja boga. Taj dio svoje poezije Cave je odlučio da prenese na scenario.

Radnja počinje u čistilištu gdje se nalazi Maksimus koji traga za svojim sinom. Bogovi ga ucjenjuju da ubije vjernike nove religije čiji ih uspon uništava. Naravno, ta religija je hrišćanstvo. Kako se film privodi kraju tako Maksimus ulazi u beskonačnu borbu sa čovječanstvom. Pojavljuje se u Krstaškim ratovima, u oba svjetska rata, Vijetnamskom ratu.

– Kraj je zapravo 20-minutni pregled svih ratova kroz istoriju čovječanstva, što govori o jednoj nezaustavljivoj ratnoj mašineriji. Ipak, takav scenario se nije svidio Russellu. On je želio mitološko-akcioni film sa zmajevima i morskim čudovištima. Ridleyu se ideja svidjela, ali je rekao da film ipak nikada neće biti snimljen – kazao je Cave.

Gladijator u odijelu?

russell-crowe-and-nick-cave

Da je drugi dio planetarnog hita snimljen po ideji australijskog muzičara, publika bi gledala Maksimusa kao čovjeka u crnom odijelu, a ne kao gladijatora.

Film se završava tako što Maksimus pere ruke u toaletu, kamera ga prati niz dugi hodnik, a u jednoj od prostorija se pridružuje sastanku sa još deset muškaraca u odijelima. U zgradi Pentagona glavni junak gleda u svoj laptop, a zatim se obraća ostalima u prostoriji: “Gdje smo ono stali?”.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA