Kad učenici zavole novinarstvo (VIDEO)

2509

Škola „Sveti Sava“ iz Bileće jedna je od rijetkih osnovnih škola u Hercegovini koja ima svoj časopis i to sa tradicijom dugom već 14 godina. Školske novine uređuju učenici, članovi novinarske sekcije.

U ovom poslu, kažu, mnogo uživaju, a neki od njih već razmišljaju da jednoga dana postanu novinari.

– Obožavam ovu sekciju zato što je to još jedan način da pokažem svoju kreativnost. Najviše volim da radim zabavnu stranu, da pišem o poznatim ličnostima, zanimljivosti i tako to. Da li možda namjeravaš jednog dana da budeš novinar, da li te to privlači? Pa trenutno me privlači, ali privlače me i još neke stvari, tako da ću razmisliti – rekla nam je Elena Tabaković, učenica OŠ „Sveti Sava“ u Bileći.

Elena nije jedina koja voli ovu sekciju.

– U ovoj sekciji sam nekih godinu dana možda od sedmog razreda, sviđa mi se veoma pisati i takođe radim isto zabavne strane, trenutno radim o tinejdžerima i završavam je uglavnom – otkrila nam je Sara Janjošević, učenica OŠ „Sveti Sava“ u Bileći.

Šta je za nju znači ovaj časopis rekla nam je i Darija Papić iz spomenute škole.

– Kad voliš ovo, onda je lako to da se napiše, jer svi mi ovdje ulažemo mnogo truda i onda nam je svima to lako – rekla je ona.

Školske novine izlaze jednom godišnje, a tiraž im je oko 400 primjeraka. Na 20-tak strana, sa mnogo fotografija, učenici mogu da pročitaju sve važne vijesti i zanimljivosti koje su obilježile školsku godinu. Direktor škole kaže da bi se list štampao češće kada bi za to imali finansijske mogućnosti.

– Čitav školski časopis uređuju djeca što i jeste poenta da se djeca uključe i na taj način u rad škole, kroz novinarsku sekciju koju vode naravno nastavnici, vodi nastavnica Mirjana Svorcan, a u tehničkoj pomoći, pomažu nastavnici Branko Babić i Jelena Vujović, koji su informatičari čisto da daju i neke smjernice, mada djeca odrađuju i taj dio posla, što se tiče informatike i što se tiče pisanja – rekao nam je Miodrag Parežanin, direktor OŠ „Sveti Sava“.

Časopis izlazi svake godine u avgustu, a svi učenici i zaposleni u ovoj školi, u septembru dobijaju besplatan primjerak.

– Obično nađemo sponzore za štampanje časopisa. Pomagali su nam mnogi ljudi, mnogi Bilećani, koji žive i rade u Srbiji, pa evo mogu iskoristiti priliku da pozovem ako je neko zainteresovan i u mogućnosti je, stvarno bismo bili zahvalni da pomognu štampanje ovoga broja – naglašava Parežanin.

U izradu časopisa uključeni su i učenici iz područnih odjeljenja, sa Meke Grude i sa Divina. Oni na dvije stranice školskog lista predstavljaju uspjehe i događaje koji obillježe godinu u njihovim školama.

Neda Petković

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA