Izložba i koncert na poklon Dobojlijama (VIDEO)

641

Preko stotinu radova polaznika Škole crtanja i slikanja „Pikaso“ i kreativne radionice „Mali Pikaso“ izloženo je u Galeriji dobojskog Centra za kulturu i obrazovanje.

Izložba radova treće sezone prikazala je kreativnost polaznika, ali i napredak mladih umjetnika od prošle, do ove godine. Svaki od 30 polaznika usavršio je tehnike kojima je ranije radio, a savladali su kažu i neke nove.

– Išla sam prošle godine i ove godine sam išla, samo prošle godine nije išao moj brat. Odlično se slažemo. Imaš li puno drugara tamo? Da – rekla nam je Jovana Pašalić, polaznica Škole crtanja i slikanja „Pikaso“.

Ni ostali polaznici nisu bili ravnodušni.

– Mi slikanje imamo jedom sedmično i to bude naveče do devet ja mislim, i tako slažem s‚ drugarima, pomažem im i oni meni i tako – otkrio nam je Bojan Pašalić.

Željka Đurić, diplomirani inženjer tehnologije, od uvijek je, kako kaže, imala želju za slikanjem, no slobodnog vremena nije bilo. Priča Željka i da na radionicama stiče, iz dana u dan nova znanja koja joj itekako olakšavaju sam proces slikanja.

– Lično volim akvarel i voljela bih da u tom smijeru da idem dalje. Mada nekad imam jako tešku ruku, pa ne ide. Akvarel je zaista težak – otkrila nam je ona.

Radionice crtanja i slikanja održavaju se jednom sedmično u trajanju od 90 minuta, a 30 polaznika organizovano je u tri grupe, dvije su za dječiji uzrast, dok je treća grupa namijenjena starijim polaznicima.

– Ja evo u startu vidim koliko smo mi napredovali još dok smo radili ove radove. Negdje smo se uigrali. Ima tu i polaznika što već treći put pohađaju ovu radionicu, što nastavak Škole crtanja i slikanja, a nekima je ovo prvi put. Ali, ja kao predavač sam negdje se izverzirala da znam koliko možemo da stignemo, koliko možemo da postignemo tokom ova tri mjeseca – pojasnila nam je Bojana Stojaković, akademski slikar.

Dobojlije su sinoć imle priliku i da uživaju u koncertu orkestara i kamernih ansambala Osnovne muzičke škole „Markos Portugal“. Nastupili su učenici sva četiri odsjeka – klavir, gitara, harmonika i violina. Koncert je imao humanitarni karakter jer su prikupljana sredstva za liječenje Jovanke Tešanović, kojoj su otkazali bubrezi.

– Ovo je prvi koncert orkestara i kamernih sastava muzičke škole, zato što je uglavnom nastava individualna i učenici jako mnogo sviraju i muziciraju. Međutim uloga grupnog sviranja je jako značajna i korisna i potrebna za učenike da bi oni mogli bolje da razumiju muziku i da bi više pažnje mogli da posvete slušanju drugih izvođača i da bi oni napredovaali – naglasio je Aleksandar Vukojević, direktor Osnovne muzičke škole „Markos Portugal“.

I druženje je jedan od razloga zašto je organizovan zajednički nastup učenika ove škole naglašava Vukojević i dodaje da im je cilj da ovakvi koncerti postanu tradicija. A da je najljepše svirati u orkestru, potvrđuju i mladi muzičari.

– Muzika je veoma značajna u mom životu. Upisao sam prvi razred Srednje muzičke škole u Prijedoru u muzičku školu „Savo Balabn“. Imao sam prijemni ispit iz solfeđa, teorije i harmonike i ostvario sam dobre uspjehe i oni su me primili – rekao je Bojan Prelić, učenik Osnovne muzičke škole „Markos Portugal“.

– Četiri godine sviram i ne znam dopala mi se violina, kad sam slušala na internetu razne muzičare violiniste i predivan je instrument. Kad nas je više, imam tu podršku, družimo se zezamo se, smijemo se i baš je lijepo – Iva Mihajlović, učenik Osnovne muzičke škole „Markos Portugal“.

Iz Osnovne muzičke škole „Markos Portugal“ naglašavaju da je u toku i upis učenika za narednu školsku godinu. Učenici se mogu upisati na četiri odsjeka koja postoje u školi, a od ove godine uvedena je i novina, sa radom će početi i pripremni razred koji mogu upisati mališani već sa pet godina.

Biljana Đukić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA