Istraživanje: Bošnjaci smatraju BiH svojom državom, Srbi ne

744

Svega 44,7 odsto ispitanika bezuslovno doživljava BiH kao svoju državu – najviše onih koji BiH doživljavaju kao otadžbinu je među Bošnjacima, 70 odsto, a najmanji među Srbima – tek 9,5 odsto.

Prema rezultatima istraživanja koje je objavila marketinška agencija “Prime communications” pokazuje da su Bošnjaci najveći zagovornici BiH, dok je taj broj manji među Hrvatima i znatno manji među Srbima.

Odgovarajući na pitanje da li vide, i u kojoj mjeri, BiH kao svoju državu, od 1 500 ispitanika 44,7 odsto je “u cijelosti saglasno” s tim da je BiH njihova država, a 28,9 odsto je “djelimično saglasno”.

Istraživanje je potvrdilo da odnos prema BiH kao državi bitno zavisi od toga kojoj etničkoj grupi pripadaju učesnici ankete.

Među ispitanicima koji su se izjasnili kao Hrvati, 31 odsto odgovorilo je kako BiH bezuslovno smatra svojom državom, dok 44 odsto to prihvata “uslovno”.

Među Hrvatima, 15,5 odsto “uglavnom nije saglasno” s tim da je BiH njihova država.

Kod Bošnjaka, 70,5 odsto odgovorilo je da BiH bezuslovno smatra njihovom državom, dok je 22,1 odsto izabralo odgovor kako je to “uglavnom njihova država”.

BiH kao svoju državu ne doživljava tek tri odsto anketiranih Bošnjaka.

Kod ispitanika iz reda Srba, situacija je sasvim obrnuta – samo 9,5 odsto saglasno je s tim da je BiH bezuslovno njihova država.

Njih 34 odsto je uslovno saglasno, a ostali ne doživljavaju BiH kao svoju državu.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA