Ista kazna za terorizam u ID-u i “dilanje” CD-ova

652

Samo 22 bh. državljanina, za koje je utvrđeno da su pristupila Islamskoj državi, trenutno najopasnijoj terorističkoj organizaciji u svijetu koja preuzima odgovornost za najkrvavije napade širom Evrope i svijeta, prosječno su osuđene na tek 1,9 godina zatvora!

Isto toliko, na primjer, iznosi i zatvorska kazna za krivotvorenje službene isprave ili “dilanje” CD-ova “na crno”. Većina državljana BiH koji su učestvovali u redovima terorističke organizacije tzv. Islamske države Iraka i Leventa, u BiH bude osuđeno na nevjerovatno niske zatvorske kazne. Iako je za isto predviđeno i do 10 godina zatvora, najčešće im se dosudi jedna godina.

Ovako niske kazne dosuđuju se zbog zakonskih olakšica jer bivši ratnici ID-a iz BiH poslušaju pravni savjet advokata i priznaju krivicu i učestvovanje u terorističkoj organizaciji.

Međutim, ne ostaje samo na tome – većina optuženih “bivših terorista” pred sudom se izjasne da su vrlo lošeg materijalno-finansijskog stanja te sud odluči da i troškovi suđenja idu na teret budžeta, odnosno, poreznih obveznika.

Takođe, uzme li se u obzir zakonska olakšica da se zatvorska kazna do jedne godine, bez obzira o kojem je krivičnom djelu riječ, može zamijeniti novčanom i to u iznosu od oko 36 000 KM. Tako naš, domaći, ID-ovac uskoro se nađe na slobodi uz cijenu od 100 KM po danu, odnosno 3 000 KM po dosuđenom mjesecu zatvora.

Prema informacijama dostavljenim iz Odjela za odnose s janovšću Suda BiH, samo jedan osuđenik koristio je pravo zamjene zatvorske za novčanu kaznu, dok se 13 osoba nalazi na izdržavanju kazne. Takođe, sedam ih je u postupku upućivanja na izdržavanje kazne zatvora, a jedan osuđeni je izdržao zatvorsku kaznu.

Podsjetimo, vršilac dužnosti glavnog Tužioca Tužilaštva BiH Gordana Tadić je, govoreći u okviru panela svih glavnih tužilaca u BiH na konferenciji u organizaciji VSTV BiH, između ostalog rekla da je za krivična djela terorizma kao i krivična djela povezana sa terorizmom i terorističkim aktivnostima, kao što su odlasci državljana BiH na strana ratišta, do danas optuženo 42 osobe.

Ona je takođe istakla da je za odlaske na strana ratišta i priključivanje formacijama tzv. ID-a osuđeno 23 osobe na ukupno oko 50 godina zatvora te da je najveća kazna izrečena Huseinu Bosniću zvanom Bilal i to u trajanju od sedam godina zatvora.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA