Bombaši sa Kosova ubijaju po Siriji

691

U samoubilačkom napadu u okolini Homsa u Siriji poginuo je Bljerim Podvorica iz Lipljana, treći bombaš-samoubica koji je na ratišta u Iraku i Siriji stigao sa Kosova i Metohije i tamo ostao – zauvijek.

Podvorica je, prema pisanju prištinskih medija, uletio u položaj sirijske vojske u automobilu natovarenim eksplozivom, a da je nastradao potvrdio je njegov brat Kresnik.

Prema informacijama iz Sirije, u dva samoubilačka napada u blizini ovog grada, prošlog ponedjeljka poginulo je 12 sirijskih vojnika, dok je u akciji snaga sirijskog predsjednika Bašara el Asada, koja je uslijedila, ubijeno tridesetak pripadnika “Islamske države”.

islamisti_1000x0

Podvorica je u Siriji, za “Islamsku državu”, ratovao pod imenom Abu Zaid Kosovi. On je samo jedan iz bataljona od oko 300 dobrovoljaca sa Kosova i Metohije koji se bore protiv Asada, a čiji se ratni ciljevi umnogome poklapaju sa strategijom NATO koji pokušava da svrgne višegodišnjeg šefa ove bliskoistočne države. U posljednjih mjesec dana u Siriji je poginulo najmanje pet džihadista sa KiM.

U redovima ID 316 Albanaca i kosovskih islamista

Prema zvaničnim podacima kosovskih bezbjednosnih struktura, 316 Albanaca i islamista sa Kosova regrutovano je u redove “Islamske države”, uz još 140 lica koja su ratovala u Iraku i Siriji.

Muftija samoproglašenog Kosova Naim Trnava rekao je da je Islamska zajednica Kosova čvrsto opredijeljena da stvori uslove pune sigurnosti i mira na Kosovu, ali da su zabrinjavajući podaci o “izmanipulisanim vjernicima” koji su zbog neznanja otišli u navedene zemlje.

Nedavno je potvrđeno i da je u redovima islamskih fanatika poginuo i Lavdrim Muhadžeri iz Kačanika. Ova varoš na Kosovu se još od 2012. godine u medijima spominje kao “džihadistička prijestonica Evrope”. Prema navodima Radija Slobodna Evropa, ID su se pridružili brojni mladi, pa čak i cijele porodice iz ovog mjesta. Radio tvrdi i da se ovi regruti crne ideologije osim za ID, bore i na strani Al Nusre. Početkom ove godine stradao je i Rivdan Haćifi, Lavdrimov prijatelj i bivši imam iz Gnjilana, koji je pozivao sunarodnike da mu se pridruže u svetom ratu protiv nevjernika.

Lokalno stanovništvo govori o kolibama u šumi kod Kačanika u kojima ekstremisti drže sastanke i propovijedi, a čuvaju ih naoružani stražari. Ujedno, o stalnoj terorističkoj prijetnji na Kosovu svjedoči i slučaj iz maja, kada je policija uhapsila četiri osobe za koje se sumnja da su pripadnici organizacije “Oko naroda”, koju tamošnje vlasti smatraju kriminalnim društvom.

Saudijci plaćaju imame

Da su Saudijci krivi što se Kosovo pretvorilo u centar vehabizma, konzervativnog islamskog pokreta, tvrdi i “Njujork tajms”. List piše da oni plaćaju imame koji šire propovijedi, a koje je organizovalo islamsko društvo mladih “Rinia islame”.

Saudijci finansiraju i dobrotvorne organizacije koje ulaze u siromašne, seoske zajednice poput Kačanika. Oni vode škole, domove za djecu i socijalne programe, a ujedno promovišu stroga islamska pravila.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA