Incidenti na promociji knjige o Kosovu (FOTO)

831

Predstavljanje knjige “Želim da me čuju: knjiga sjećanja sa pričama žena koje su preživjele mučenje u posljednjem ratu na Kosovu” u beogradskom Centru za kulturnu dekontaminaciju (CZKD) počelo je incidentom, kada je jedan od prisutnih zatražio izvinjenje bivše predsjednice Kosova Atifete Jahjage zbog toga što ga je “protjerala iz njegove kuće na Kosovu i Metohiji”.

Istoričarka Marijana Toma se na početku promocije knjige izvinila Jahjagi jer joj, kako je navela, vlasti Srbije nisu dozvolile da danas prisustvuje promociji.

Na to je predsjednik Koalicije raseljenih sa Kosova i Metohije, Miloš Stojković zatražio izvinjenje Jahjage i uzvikivao “Kosovo je srce Srbije!”

Tan2017-6-2_175344404_20

– Ja sam protjeran iz svoje kuće na Kosovu i Metohiji – rekao je Stojković, dok je predsjednik Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji Simo Spasić pokušao da ga umiri, rekavši da će on govoriti u ime žrtava i njihovih porodica. Publika je aplauzom pozdravila pokušaj Spasića da umiri Stojkovića, koga je obezbjeđenje iznijelo iz sale, da bi se nastavila promocija knjige.

Na promociji knjige je prikazan unaprijed pripremljen video-snimak na kojem Jahjaga govori na albanskom jeziku, uz prevod na srpski koji prisutni prate pomoću slušalica.

Tan2017-6-2_175316118_6

Bivša predsjednica Kosova je odbila da doputuje u Beograd pošto joj, kako je rekla, vlasti u Srbiji nisu obezbijedile pratnju i obezbjeđenje.

Tan2017-6-2_175338767_17

Ona je trebalo da stigne u četvrtak, da bi učestvovala na festivalu “Mirdita, dobar dan” i prisustvuje predstavljanju knjige “Želim da me čuju: Knjiga sjećanja s pričama žena koje su preživjele silovanja u posljednjem ratu na Kosovu” u CZKD.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA