Evropa ima novog, moćnijeg saveznika!

662

EU i Kina će formirati novi savez kako bi preuzele vodeću ulogu pri rješavanju problema klimatskih promijena, a taj savez biće odgovor na očekivanu odluku Donalda Trampa da povuče SAD iz Pariskog sporazuma.

Ovo je povrdio visoki zvaničnik Evropske unije, koji je takođe rekao novinarima da će EU i Kina detaljno objasniti kako planiraju da ispune svoje obaveze prema Pariskom sporazumu o klimi na razgovorima u Briselu u petak.

Smatra se da će savez između Kine i EU, čiji se zvaničnici danas i sutra sastaju u Briselu na EU-Kina samitu, “predvoditi energetsku tranziciju”.

Prema saopštenju načinjenom uoči samita, nova alijansa je odlučna da predvodi energetsku tranziciju prema ekonomiji sa niskom emisijom ugljenika.

– EU i Kina udružuju snage pred implementaciju Pariskog sporazuma i kako bi ubrzale globalnu tranziciju na čistu energiju -Evropski komisioner za klimu Migel Arijas Kanjete rekao je za “Gardijan”.

Kako je rekao Kanjete, već ima “plodova” uspešne saradnje na pitanjima kao što su “čiste tehnologije”.

– Sada je vrijeme da učvrstimo veze kako bismo pokrenuli ambiciozne globalne klimatske akcije – rekao je on.

Brisel i Peking će takođe pozvati sve učesnike da održe Pariski sporazum i da pokažu najveću političku posvećenost projektu.

Iz EU se, kako je rekao jedan izvor, ipak nadaju da Amerika neće prihvatiti Trampovu odluku, jer su u toj zemlji već pokrenuti neki programi u vezi sa sporazumom, a postoji i linija otpora Bijeloj kući.

Neimenovani zvaničnik Bijele kuće rekao je juče da će Tramp najvjerovatnije povući SAD iz Sporazuma, iako će u objavi povlačenja biti korišćen “oprezni jezik” i ostavljena mogućnost da ta odluka nije konačna.

Iako je Tramp trenutno za napuštanje sporazuma, on često mijenja stavove o važnim pitanjima nakon razgovora sa savjetnicima, a povlačenje SAD izvjesno bi naljutilo njihove saveznike koji su godinama pregovarali o smanjenju emisija ugljenika.

Tramp je sinoć tvitovao da će svoju konačnu odluku objaviti u četvrtka u 15 časova po loklanom vremenu, što je podstaklo spekulacije da će se SAD ubrzo pridružiti Nigeriji i Siriji na maloj listi zemlaja koje su odbile da potpišu sporazum o klimatskim promjenama 2015. godine.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA