I Dane Malešević kupuje audija?

1744

Ministarstvo prosvjete i kulture RS ušlo je u proceduru nabavke nove službene limuzine, koju namjerava da plati oko 115 000 KM. Tender je već raspisan, a rok za dostavljanje ponuda je 19. jul, kada će komisija ministarstva odabrati najpovoljniju ponudu.

Nezavisne novine navode da su u više navrata pokušali da dobiju telefonom ministra Daneta Maleševića (DNS) i kada im se na kraju javio nije mogao ništa konkretno da kaže.

– Obratite se Službi za informisanje – kratko je poručio.

U Službi su se pozvali na zaključak Vlada RS iz decembra 2015. po kojem će se zamjena automobila vršiti nakon pet godina korištenja, te zaključka iz maja 2013. o tome da se za potrebe premijera i ministara može nabaviti po jedno vozilo visoke klase.

– U skladu s tim, ministarstvo se odlučilo za nabavku novog motornog vozila jer je postojeće namijenjeno za službena putovanja ministra proizvedeno 2007. i u nezadovoljavajućem je stanju. S obzirom na to da je audi A6 u vlasništvu ministarstva, koji se koristi za službena putovanja ministra, prešao 420 000 kilometara, njegovo održavanje je neekonomično te je bila neophodna nabavka novog vozila – odgovorili su iz Službe za informisanje.

U tekstu se podsjeća da je Glavna služba za reviziju RS u izvještaju za 2016, koji je ocijenjen s rezervom, konstatovala je da je ovo ministarstvo stvorilo najmanje 10,7 miliona KM obaveza više nego što su imali na raspologanju.

Dakle, probili su budžet za gotovo 11 miliona KM, ili jednostavnije, potrošili su enormna sredstva koja nisu imali i koja nisu bila planirana.

Ono što je posebno indikativno je da su revizori upravo upozorili na probleme s kršenjem Zakona o javnim nabavkama, što, sudeći po novom aranžmanu, nikoga u ovom ministarstvu posebno ne obavezuje niti sekira.

– Ministarstvo prosvjete i kulture RS i institucije u njihovoj nadležnosti, zaključno s prošlom godinom, nisu iskazali obaveze po osnovu ličnih primanja od najmanje 6,4 miliona KM, što nije u skladu s Pravilnikom o računovodstvu, računovodstvenim politikama i računovodstvenim procjenema za budžetske korisnike u RS – konstatovali su, između ostalog, revizori.

Prema dostupnim cijenama autodilera u BiH, za cifru od oko 115 000 KM, kako navode Nezavisne, moguće je kupiti nekoliko modela, između ostalih i audi S4 3.0 TF SI quattro Stronic, sa čak 333 konjske snage (KS), potom audi A6 allroud 3.0 guattro, audi A7 3.0 guattro, ali i prestižni terenec audi Q7, koji košta tačno 115 000 KM.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA