Hoće li Tramp spasiti Hrvatsku?

837

Slovenački mediji i jutros na naslovnim stranama imaju vijesti o jučerašnjoj odluci Arbitražnog suda o Piranskom zalivu, a zanimljivu analizu donio je portal Siol.net koji se pita hoće li Tramp spasiti Hrvatsku od Slovenije i Merkelove.

– Hrvatski evergreen od ljeta 2015. do danas – Arbitražni sud je kompromitovan – piše Siol. net i dodaje da se Hrvatska nada pomoći SAD-a.

Portal dodaje da se Hrvatska svesrdno uzda u Ameriku kao velikog aduta u ovoj priči.

– Hrvatska, koja već dugo govori da neće poštovati odluku suda o granici sa Slovenijom, nada se pomoći SAD-a. Njemačka s druge strane očekuje da se odluka suda izvrši u roku od šest mjeseci – piše slovenački portal.

Informacije o tome da će Amerikanci pomoći Hrvatskoj navodno stiže iz hrvatskih diplomatskih krugova koji takvo razmišljanje baziraju i na izjavama američkog ambasadora u Sloveniji Brenta Hartlija. On smatra da bi bilo najbolje da Hrvatska i Slovenija u bilateralnim razgovorima nađu rješenje.

– SAD podržava međunarodno pravo, a to je često komplikovano – rekao je Hartli. Siol.net prenosi i reakciju Ambasade iz Hrvatske koja kaže da “Sjedinjene Države neće zauzeti ničiju stranu u graničnom sporu između Hrvatske i Slovenije i smatraju da je na vladama dvije države da riješe to bilateralno pitanje”.

– Jasno smo rekli i Sloveniji i Hrvatskoj da mi nećemo zauzimati strane u tom sporu – stoji u saopštenju.

Podsjećaju na to da će se 6. jul Kolinda Grabar Kitarović u Varšavi sastati s američkim predsjednikom Donaldom Trampom.

– Hrvatski mediji smatraju da je taj susret dokaz američke podrške Hrvatskoj – dodaju.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA