Hoće li Sebija Izetbegović danas biti smijenjena?

1262
Sebija Izetbegović
Sebija Izetbegović

Parlament FBiH danas će raspravljati o inicijativi za smjenu direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebije Izetbegović, kojoj će se, pored opozicionih, pridružiti i pojedine stranke iz vladajuće koalicije.

Poslanik SBB-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Jasna Duraković potvrdila je federalnim medijima da će podržati Izetbegovićevu smjenu te dodala da se “poigravanje sa životima pacijenata na KCUS-u mora zaustaviti”.

– Apsolutno ćemo podržati njenu smjenu. Suludo je i tragično ovo što radi i kako se poigrava životima tolikih pacijenata na KCUS-u. Ovakva tortura je nedopustiva i to se mora zaustaviti – kazala je Duraković.

Za održavanje onkoloških aparata samo 14 hiljada KM

Klinicki centar Sarajevo

Za dvogodišnje servisiranje aparata na Odjelu onkologije Kliničkog centra, od kada njime upravlja Izetbegovićeva, uloženo je samo 14 hiljada maraka, dok su njeni prethodnici izdvajali milionske sume.

Glasovima SBB-ovih parlamentaraca biće osigurana većina za usvajanje zaključka kojim će se od Upravnog odbora KCUS-a tražiti da odmah smijeni kompletno rukovodstvo na čelu s direktoricom Sebijom Izetbegović.

Riječ je o inicijativi Kluba poslanika SDP-a koji smatraju da jučerašnja dešavanja koja se odnose na onkološke pacijente na KCUS-u predstavljaju vrhunac moralnog, poslovnog i etičkog posrnuća Sebije Izetbegović i SDA koja joj je, kako kažu, omogućila potpunu privatizaciju zdravstva u Kantonu Sarajevo.

Ističu da će tražiti da Parlament FBiH zaduži Vladu FBiH da smijeni Upravni odbor KCUS-a ukoliko ovaj odbor ne razriješi direktoricu Izetbegović.

– Na ovaj način vrlo jasno će se vidjeti koje politike stoje iza brige za zdravlje građana, a koje iza ličnih, nezasitih ambicija pojedinaca koji misle da čak imaju pravo direktno odlučivati o životu i smrti građana BiH – zaključuju iz SDP-a.

Pacijenti hospitalizovani na Klinici za onkologiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu protestovali su juče ispred sjedišta klinike, buneći se što ne rade aparati za zračenje neophodni za nastavak njihovih terapija liječenja karcinoma.

Uplašenim pacijentima, ali i javnosti koja je uznemirena ovim slučajem, iz KCUS-a su dali informacije kojima ističu da je krivica za posljednji slučaj nepopravljanja aparata na firmi Siemens, zaduženoj za servis linearnih akceleratora.

Šef Klinike za onkologiju KCUS-a Semir Bešlija izjavio je da bi aparat trebalo da bude popravljen u narednih dva-tri dana i da će KCUS s medicinskim centrima u BiH koji pružaju ovu vrstu usluge dogovoriti tretmane za svoje pacijente.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA