Grčkoj prijeti zaraza zbog štrajka đubretara

726

Gomile smeća na ulicama grčkih gradova sve su veće, budući da su đubretari ušli u drugu nedjelju štrajka.

Grčki đubretari su počeli štrajk prošlog četvrtka zahtijevajući bolji radni status, i ostavljajući hrpe smeća da se gomilaju danima na visokim ljetnjim temperaturama u Atini i nekoliko drugih gradova.

Više od 1 000 ljudi je, prema podacima grčke policije, izašlo na centralne ulice Atine, tražeći od vlade da ispuni obećanja o stalnom zaposlenju radnika gradske čistoće koji imaju ugovore o radu na određeno vrijeme, prenosi agencija Frans pres.

U međuvremenu, premijer Aleksis Cipras je primio delegaciju sindikata, obećavajući da će ugovori o radu đubretara biti produženi i da će biti obezbijeđeno da novo zapošljavanje bude na neodređeno vrijeme.

– I pored toga, sindikat je odlučio da ne obustavi štrajk – izjavio je portparol grčke vlade Dimitris Canakopulos, optužujući glavnu opozicionu stranku Nova demokratija da stoji iza štrajka.

– Očigledno je da cilj štrajka više nije odbrana interesa radnika sa ugovorima na određeno vrijeme, već da se nanese udarac vladi, pri čemu su žrtve građani, sami radnici i javno zdravlje – dodao je Canakopulos.

Grčke vlasti su upozorile da nagomilano smeće predstavlja rizik po zdravlje zbog ovonedjeljnog vrelog talasa.

U Atini se očekuje da će temperatura do kraja nedelje dostići 42 stepena, zbog čega je grčka Agencija za javno zdravlje izdala upozorenje u slučaju nastavka štrajka.

Izvršni odbor sindikata, koji kaže da je u opasnosti 6 500 radnika čiji ugovori na određeno vrijeme ističu, trebalo bi da se sastane kasnije danas da razmotri pitanje da li da nastavi štrajk u špicu turističke sezone.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA