Google kažnjen sa 2,42 milijarde evra!

719

Evropska komisija kaznila je Google sa rekordnih 2,42 milijarde evra u prvoj od tri istrage koje vodi protiv kompanije, javlja Financial Times. Naime, Google je kažnjen zbog favoriziranja svoje web trgovine u rezultatima pretraživanja.

Kako je u svojem saopštenju navela Evropska komisija, Google je svoju uslugu za upoređivanje cijena sistematski stavljao na istaknutiji položaj. Kada potrošač pokrene pretraživanje u Googleovoj tražilici za koje Googleova usluga za upoređivanja cijena želi prikazati rezultate, oni se prikazuju na vrhu ili pri vrhu rezultata pretraživanja, dok je rezultate konkurentskih usluga za upoređivanje cijena snižavao na ljestvici svojih rezultata pretraživanja.

Margarethe Vestager, zastupnica za politiku tržišnog takmičenja Evropske komisije kazala je da je Google uslišio priliku za takmičenje drugim kompanijama te je ostavio potrošače bez stvarnog izbora. Dodala je da Googleova strategija upoređivanja prodajnih servisa nije bila samo usmjerena na privlačenje kupaca tako što su svoje proizvode učinili privlačnijima od konkurentskih. Umjesto toga, Google je zloupotrijebio svoj dominantan položaj na tržištu i promovisao svoje usluge – naglasila je Vestager. Dodala je kako je to što je Google učinio protivzakonito po evropskim pravilima.

Odluka evropskog regulatora tržišnog takmičenja uslijedila je nakon sedam godina duge istrage, a uzeti su u obzir prigovori Googleovih konkurenata, poput Yelpa i TripAdvisora.

Osim uplate kazne, odluka Komisije zahtijeva od Googlea da obustavi svoje nezakonito postupanje u roku od 90 dana od dana donošenja i da se suzdrži od svih mjera s jednakim ili ekvivalentnim ciljem ili učinkom.

Iz Googlea su rekli da će i dalje biti konstruktivno povezani s Evropskom komisijom te da čvrsto vjeruju da su njihove inovacije u online kupovini dobre za kupce, trgovce i konkurenciju.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA