Francuska ministarka odbrane podnijela ostavku

695

Francuska ministarka odbrane Silvi Gular podnijela je ostavku zbog istrage o navodnoj zloupotrebi sredstava Evropskog parlamenta (EP).

Gularova je tražila od francuskog predsjednika Emanuela Makrona da ne bude u budućoj vladi dok traja istraga zbog skandala oko lažnih poslova koji je pogodio njenu partiju MoDem, koja je u koaliciji sa Makronovom strankom.

Gular, jedna od najistaknutijih žena u kabinetu predsjednika Emanuela Makrona, rekla je da podnosi ostavku, jer ne želi da istraga naškodi Makronovim naporima da očisti politiku od korupcije.

Ona je jedna od nekoliko francuskih političara koji se sumnjiče da su koristili plate EP da finansiraju sopstvene političke partije.

Istragom je obuhvaćeno još nekoliko ministara u Makronovoj vladi. Oni su odbacili optužbe, ali istraga može da predstavlja izazov za novog francuskog predsjednika.

Gular je kazala da želi da bude slobodna da bi pokazala “dobru volju” u istrazi o navodnoj zloupotrebi sredstava EP.

Francuska vlada simbolično je u ponedjeljak podnijela ostavku nakon što je na parlamentarnim izborima pobjedu izvojevala stranka francuskog predsjednika Emanuela Makrona.

Predsjednikov kabinet izdao je saopštenje da prihvata ostavku, do koje mora da dođe prema proceduri, i odmah na mjesto premijera ponovo postavio Eduarda Filipa, izdavši mu zadatak da formira novu vladu do srijede veče.

Portparol vlade ranije je saopštio da se očekuje da Makron napravi sitne, “tehničke” izmjene.

Stranka francuskog predsjednika Emanuela Makrona i njen saveznik Modem obezbijedili su apsolutnu većinu u donjem domu parlamenta, osvojivši 350 od ukupno 577 mjesta u Nacionalnoj skupštini.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA