FPN tvrdi da se radi o plagijatima!

881

Rukovodstvo Fakulteta političkih nauka u Banjaluci oglasilo se saopštenjem u vezi afere plagiranja naučnih radova profesora Radmile Čokorilo i Ljubomira Zubera u kojem tvrde da je njihova komisija dokazala da su ova dva nastavnika do svojih akademskih zvanja došla na nepošten način.

– Istina je vrlo jednostavna: dva nastavnika ovog fakulteta uhvaćena su u prepisivanju, a kada je fakultet reagovao na jedini mogući ispravan način – formirao je komisiju koja je ustanovila činjenice, prozvao je krivce i zatražio od Senata da ih udalji iz nastave – obrušili su se na njega branitelji prepisivačke kulture. Objavljujući neistine i insinuacije o fakultetu i izmišljajući nepostojeće afere, oni pokušavaju da skrenu pažnju sa osnovnog problema i da konkretne krivce sakriju iza uopštenih opravdanja: „Pa svi prepisuju!“ – rekli su na ovom falultetu i istakli da odbacuju ovakvu trivijalizaciju problema. Oni kažu i da namjeravaju ovu stvar istjerati do kraja iako svjesni da razotkrivanje ove afere može nanijeti veliku moralnu štetu.

– Međutim, zataškavanje afera i prikrivanje krivaca dugoročno se pokazuje kao mnogo gore rješenje. Zbog toga smo se odlučili da problem objelodanimo i riješimo. Nadamo se da ćemo pri tome imati razumijevanje i pomoć medija – rekli su na ovom fakultetu.

Vezane vijesti: 

ljubomir-zuber

Zuberovo pismo dekanu FPN-a

U nastavku donosimo kompletno saopštenje, bez ikakvih intervencija:

“Povodom ranijeg obavještenja da će Fakultet političkih nauka Univerziteta u Banjoj Luci provjeriti osnovanost optužbi u medijima za plagijate naučnih radova dr Radmile Čokorilo i dr Ljubomira Zubera, želimo da javnost Republike Srpske obavijestimo o sljedećem:

1. Fakultet političkih nauka Univerziteta u Banjoj Luci, na sjednici Nastavno-naučnog vijeća održanoj dana 17.05.2017. godine, formirao je komisiju za provjeru osnovanosti optužbi za plagijate određenih naučnih radova dr Radmile Čokorilo i dr Ljubomira Zubera. Komisija je imala šest članova, univerzitetskih nastavnika u različitim naučnim zvanjima.
2. Članovi komisije su izvršili analizu osporenih radova uporedivši ih sa izvornim tekstovima. U izvještaju dostavljenom Nastavno-naučnom vijeću Fakulteta, komisija je jednoglasno ustanovili da su ranije navedene optužbe osnovane i da osporeni naučni radovi dr Radmile Čokorilo i dr Ljubomira Zubera predstavljaju očigledne plagijate s velikim udjelom direktno prepisanog teksta – bez pozivanja na izvore ili njihovog navođenja u literaturi.
3. Nastavno-naučno vijeće Fakulteta političkih nauka, na sjednici održanoj 05.06.2017. godine, jednoglasno je usvojilo navedeni izvještaj Komisije, te ga uputilo Senatu Univerziteta u Banjoj Luci na dalje odlučivanje, uz zahtjev da Senat u najkraćem roku udalji navedene profesore iz nastave u tekućoj akademskoj godini.

Ovim putem želimo da upoznamo javnost da je ovo prvi slučaj u istoriji Univerziteta u Banjoj Luci da je na institucionalnom nivou utvrđeno da su naučni radovi profesora angažovanih na ovom Univerzitetu – plagijati. Ova činjenica treba da bude opomena čitavoj akademskoj zajednici da je prošlo vrijeme u kojem su nesavjesni pojedinci mogli da bez ikakve odgovornosti objavljuju kvazi naučne radove te na osnovu toga stiču akademska zvanja i ostvaruju druge beneficije; time je ne samo narušen kvalitet nastave već je doveden u pitanje kredibilitet visokoškolskih ustanova. Nadamo se da će ovaj primjer poslužiti i drugim fakultetima da se suoče sa sličnim problemima u svojim sredinama i da će cijelom Univerzitetu pomoći da unaprijedi metode borbe protiv ovakvih pojava. Jedino zakonit i kvalitetan rad, visoki profesionalni standardi, čvrsta moralna načela i transparentnost u provođenju svih procedura, mogu biti garanti razvoja kvalitetnog visokog obrazovanja u Republici Srpskoj.

Fakultet političkih nauka svojim primjerom šalje poruku drugima visokoškolskim institucijama kako se treba odgovorno odnositi prema neetičkim i nezakonitim postupcima pojedinaca u vlastitim redovima, a sa ciljem jačanja kredibiliteta i odgovornosti pred našim studentima ali i javnosti u cjelini. Nadamo se da podrška Senata Univerziteta u Banjoj Luci ovoj našoj borbi neće izostati te da će Senat prepoznati važnost suočavanja sa nezakonitim radnjama u našim redovima i adekvatno kazniti počinioce.

Fakultet političkih nauka takođe osuđuje pokušaje manipulacije sredstvima javnog informisanja od strane pojedinaca koji bez argumenata ili čistim lažima žele da iskrive sliku cijelog ovog slučaja i da po svaku cijenu umanje odgovornost navedenih profesora za plagijatorstvo. Još jednom ističemo da je Fakultet političkih nauka kao visokoškolska institucija ozbiljno i odgovorno pristupio ovom problemu svjestan brojnih neugodnosti koje iz njega mogu proizaći ali i odlučan da počne iskorjenjivanje jedne loše navike koja prijeti da diskredituje trud poštenih i vrijednih naučnih radnika. Smatramo da mediji mogu mnogo doprinijeti našim naporima tako što će profesionalno, tj. objektivno i istinito izvještavati o ovom slučaju.

Fakultet političkih nauka”

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA