Formula 1: Prekretnica u Montrealu

712
Formula 1
Vozač Ferarija Kimi Raikonen postavio je najbrže vrijeme tokom prvog dana takmičenja u Kanadi

Formula 1 stigla je do prekretnice. Sedma trka šampionata, Velika nagrada Kanade, daće odgovor na pitanje može li šampionski Mercedes uzvratiti udarac.

“Srebrne strijele” su na prvih šest stanica pokazale da imaju odličan bolid, ali i da je “prozor” u kojem mogu izvući maksimum performansi iz auta vrlo uzak. To se najbolje vidjelo na posljednjoj trci u Monte Karlu, gdje su se Valteri Botas, a posebno Luis Hamilton prilično mučili.

Mercedesove muke sa gumama

Najveći problem Mercedesa su gume. Ovogodišnji “Pirelijevi” pneumatici su osjetljivi po pitanju radne temperature, naročito prednji. Zadnje nije teško dovesti do optimalnog nivoa, ali prednje jeste. To je razlog zašto Mercedes u kneževini nije mogao da parira Ferariju.

“Propeti konjić” po tom pitanju je odradio “domaći zadatak” još prošle godine. Tri najbogatija tima, Ferari, Mercedes i Red Bul dobili su priliku da testiraju / razvijaju ovosezonske gume. Dok “strijele” i “bikovi” ovaj zadatak nisu shvatili ozbiljno, jer su pneumatici testirani na prilagođenim bolidima iz 2015. godine, “crveni” iz Maranela su prionuli na posao.

Problemi za Red Bul

Motor Racing - Formula One World Championship - Canadian Grand Prix - Practice Day - Montreal, Canada

Treći kandidat za najviši plasman, Red Bul, u Montrealu se ne može nadati pobjedi. Dugi pravci ne odgovaraju Renoovim agregatima, tako da je realno očekivati da se “bikovi” bore za peto mjesto. Dodatni problem za Danijela Rikarda i Maksa Ferstapena je nepouzdanost zbog koje su juče odvezli ukupno 75 krugova. Primjera radi, sam Hamilton je stigao do “kote 77”. Dan je bio frustrirajući za Australijanca, koji je gotovo presjedio drugi trening. Holanđanin je, s druge strane, odvezao solidan krug i bio za manje od pola sekunde sporiji od lidera Raikonena.

Sebastijan Fetel i Kimi Raikonen zajedno su odvezli više od 3 000 kilometara. Fetel je čak posjetio “Pirelijevu” fabriku kako bi sa inžinjerima analizirao odrađeni posao. Rivali, s druge strane, nisu bili zainteresovani za takvo nešto. I Mercedes i Red Bul su se većinom oslanjali na vozače iz svog omladinskog programa, dok je sam Hamilton poručio da je testiranje gubljenje vremena. Bilo kako bilo, Ferarijeva predanost detaljima sada se isplaćuje.

Ferari najbrži u petak

Karavan je juče stigao u Montreal, na stazu koju karakterišu spore krivine i šikane između kojih su dugi pravci. Problem zagrijavanja guma opet je prisutan. Za sve, čini se, osim za “crvene”. Jer, na treninzima u petak Raikonen je bio najbrži, sa dvije desetinke prednosti u odnosu na Hamiltona. Uz to, Kimi je bio najkonstantniji tokom simulacije trke, istakavši tako kadidaturu za pobjedu koja mu je pod sumnjivim okolnostima izmakla u Monaku.

– Prvi dan je bio dobar. Sve je teklo glatko. Bolid se lijepo ponašao i sa punim rezervoarom, ali i pri kvalifikacionoj simulaciji. To je glavna stvar. Ipak, petak ne mora mnogo da znači. Pred nama je dosta posla i neke stvari još možemo da unaprijedimo – jasan je Ledeni Finac.

Mercedes je pod pritiskom jer nakon Montreala slijedi izlet u Azerbejdžan. Pista u Bakuu je vrlo slična i zato “strijele” moraju da riješe probleme sa gumama. Sezona je na prekretnici i zato su u Brekliju pomalo i rizikovali. U Kanadu su stigli sa revidiranim kočionim sistemom koji zadržava više toplote i tako pomaže održavanju guma na radnoj temperaturi. No, na stazi na kojoj bolidi u samo nekoliko sekundi uspore sa 320 na 120 kilometara na čas to i nije idealno rješenje jer su kočnice pod visokim optrećenjem.

Hamilton, za sada, zadovoljan

Bilo to dobro rješenje ili ne, tek, Luis Hamilton je zadovoljan promjenama u podešavanju bolida.

– Nakon teškog vikenda u Monaku, najvažnije je da smo u Montrealu mnogo konkurentniji. Bolid je opet onaj stari. Očekujem žestoku bitkusa Ferarijima. Oni su ovdje prilično brzi. Vremena to i pokazuju. Tijesno će biti na vrhu. Poslije prvog dana mi smo par desetinki iza, ali učinićemo sve da spremni dočekamo kvalifikacije – zaključio je Britanac.

Treći trenig za VN Kanade vozi se danas, od 16.00 časova. Tri sata kasnije na programu su kvalifikacije. Trka je zakazana za nedjelju (20.00).

Dejan Marić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA