Federacija BiH raj za pranje krvavog novca!

1804

Mnoge nevladine organizacije iz arapskog svijeta, koje se dovode u vezu s islamskim terorizmom, uredno su prijavljene na adresama u gradovima Federacije BiH.

Prema zvaničnim podacima Savjeta bezbjednosti UN, koji su nedavno objavljeni na konsolidovanoj crnoj listi pojedinaca i organizacija čije bi djelovanje, prema preporuci tog istog tijela, trebalo da bude zabranjeno zbog sumnje da se bave pranjem novca i finansiranjem međunarodnog terorizma, nalaze se i pojedine NVO koje su uredno registrovane u Sarajevu, Zenici, Zavidovićima, Travniku i Visokom.

Na navedenoj crnoj listi SB UN, između ostalog, nalaze se nevladine organizacije Al Furkan i Taibah International, kao i dobrotvorne islamske fondacije Al Masdžid al Aksa i El Haramein. Zanimljivo je da sve navedene organizacije i fondacije i dalje imaju uredno prijavljene adrese u FBiH.

– Konsolidovana crna lista Savjeta bezbjednosti UN napravljena je na osnovu čvrstih dokaza o umiješanosti brojnih pojedinaca i organizacija u kriminalne radnje i podršku islamskom terorizmu. Da je BiH postala pravi raj za brojne sumnjive međunarodne “dobrotvore” i “biznismene”, koji su u njoj prijavili poslovnu i humanitarnu djelatnost iako nikad nisu nogom kročili na teritoriju BiH, pokazuju i zvanični podaci Službe za poslove sa strancima BiH. Prema tim podacima, u BiH je prethodnih godina firmu registrovalo 110 stranih državljana koji se, prema istim podacima, nijednom nisu pojavili u BiH – otkrivaju odlični obavješteni izvori.

funding-terror-640x400

U analizi tokova međunarodnog pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, koju je objavila specijalizovana finansijska agencija iz SAD pod nazivom Global Finantial Integrity (GFI), u BiH se godišnje opere i iz legalnih finansijskih tokova “ispari” oko pola milijarde evra. Prema podacima GFI, iz BiH je samo u periodu od 2001. do 2010. godine nepoznatim tokovima nestalo najmanje 850 miliona američkih dolara.

Direktor Službe za poslove sa strancima BiH Slobodan Ujić za pojedine strane medije nedavno je potvrdio “zabrinjavajuće prisustvo fiktivnih kompanija u BiH”.

– Istina je da od 691 kontrolisanog pravnog lica njih 499 nismo našli na adresama, odnosno utvrđeno je da se radi o fiktivnim firmama. Istina je i da te firme posjeduju nekretnine. Preko 1 700 zemljišno-knjižnih izvadaka zavedeno je na tim firmama – rekao je Ujić.

Registracija sumnjivih NVO i arapskih fondacija koje se dovode u vezu sa pranjem novca i finansiranjem terorizma, između ostalog, glavni je razlog zbog kojeg se BiH već godinama nalazi na crnoj listi međunarodne Finansijske radne grupe za pranje novca (FATF). Komentarišući nezavidnu poziciju BiH na listama FATF, zamjenik ministra bezbjednosti BiH Mijo Krešić izjavio je da “postoje neke stvari koje ukazuju da nešto nije u redu”.

– Činjenica je da u BiH postoji grupa ljudi koja ništa ne radi, a dosta dobro živi. Oni uspostavljaju neku novu ideologiju kojoj se valja suprotstaviti – rekao je Krešić.

Zemlja apsurda

Član Ekspertskog tima jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević tvrdi da se novac, koji se na godišnjem nivou opere u BiH kroz djelovanje raznih arapskih organizacija i fondacija, procjenjuje na nekoliko stotina miliona evra.

– Stotine miliona evra završavaju u rukama terorista i najradikalnijih islamističkih grupa. BiH je jedina evropska zemlja u kojoj je moguće da organizacije koje se nalaze na crnoj listi UN i dalje nesmetano rade – kaže Galijašević.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA