Fantastična remek-djela moderne umjetnosti (FOTO)

1938

Moderna umjetnost se udaljila od utvrđenih pravila kojih su se klasični stvaraoci pridržavali.

Ista sudbina dočekala je i skulpture, pa su one postale zanimljivije, složenije i odvažnije. Ovo su samo neke od najimpresivnijih skulptura koje krase brojne gradove širom svijeta.

“Ecstacy”, SAD

Ovu ogromnu skulpturu od željeza kreira je kiparka Kare Kusolito. Njome je željela da istakne ljudsku siluetu koja može tačno da izrazi emocije, želje i probleme modernog čovjeka.

“Ostaci memorije”

Digitalna umjetnost Adama Martinakisa odlikuje se tehničkim savršenstvom i dubokom filozofijom. Radovi ovog umjetnika još jednom dokazuju da umjetnost postojati u bilo kom obliku.

“Nedovoljno mozga za preživljavanje”, Francuska

Monumentalna bronzana figura kipara Tomasa Liroja ironično je nazvana “Nedovoljno mozga za preživljavanje“.

“Saraband”, Švajcarska

– Moje figure su u stvari impresionistički prikaz figurice – kaže kipar Filip Džekson, poznat po svom jedinstvenom stili s jakim naglaskom na govor tijela.

“Digital Orca”, Kanada

Daglas Koupland jedan je od najznačajnijih predstavnika pop-art pokreta u skulpturi. On vjeruje u jednostavne i živopisne slike koje uvijek privlače pažnju posmatrača.

“Blind Alley”, Južna Koreja

Skulptura u prirodnoj veličini čiji je autor 26-godišnjeg južnokorejskog umjetnika Park Ki Pjunga, simbol je unutrašnje borbe sa samim sobom.

“Još jedno mjesto”, Engleska

Čitav niz modernih skulptura Antonija Gormlija postavljenje na plažu Krosbi u Liverpuli. Instalacija se sastoji od čak 100 skupltura od ljevanog željeza koje se prostiru od obale prema moru.

“Podrška”, Italija

Postavljanjem ovog velikog kipa u Veneciji, umjetnik Lorenco Kvin, pokušao je da ljudima skrene pažnju na prijetnju koju predstavljaju klimatske promjene.

“Owl Uhlu”, Južna Afrika

Vjerovatno jedna od najimpresivnijih skulptura afričkog „Burning Man“ festivala.

“Zemaljski anđeo”

Čed Najt postavlja svoje 3D skulpture u nevjerovatno realistične krajolike, zamagljujuči granicu između digitalnog svijeta i stvarnog života.

“Kelpies”, Škotska

Škotska mitološka stvorenja inspirisala su kipara Endija Skota da stvori neke od najljepših skulptura u Škotskoj.

“Buđenje”, Italija

Džon Stujart Džonson II je 1980. godine stvorio ogroman kip diva koji pokušava da se oslobodi iz zemlje, a danas veoma poznata skulptura nosi naziv „Buđenje“.

“Korijenje vatre”

Ada Martinakis autor je izuzetne skulpture koja opisuje unutrašnju borbu pojedinca.

“Coral”, Australija

Ova prekrasna i dirljiva skulptura Alesandre Rosi je utkana u divan krajolik zahvaljujući tri glavne boje koje simbolizuju zemlju, more i nebo.

“Pijedestal

Aleksandra Rivs napravila je nevjerovatnu digitalnu skulpturu kad je imala samo 19 godina.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA