“Elektrounion” sada ne mora da vrati 3,4 miliona KM?!

1004

Apelaciono odjeljenje Suda BiH odbilo je prijedlog za protivizvršenje JP “Putevi RS” protiv firme “Elektrounion” iz Istočnog Sarajeva, tako da barem zasad ovom javnom preduzeću neće biti vraćena 3,4 miliona KM, koliko je ranije isplatila firmi iz Istočnog Sarajeva.

Ova odluka u najmanju ruku je čudna s obzirom na to da je upravo Sud BiH poništio rješenje Kancelarije za razmatranje žalbi (KRŽ) po osnovu koje je firmi “Elektrounion” iz Istočnog Sarajeva zbog navodne izgubljene dobiti krajem 2015. godine i isplaćen novac.

– Protiv navedenog rješenja Upravnog odjeljenja Suda BiH, JP ‘Putevi RS’ podnijeće apelaciju Ustavnom sudu BiH, kao jedino dozvoljeno pravno sredstvo u cilju zaštite svojih prava – rekli su nam u “Putevima RS”.

I pored brojnih nastojanja nismo uspjeli saznati razloge zbog kojih je Sud BiH odbio prijedlog za protivizvršenje.

U firmi “Elektrounion”, čiji je direktor Duško Lazarević, privođen u Tužilaštvo BiH upravo zbog naplate 3,4 miliona KM od “Puteva RS”, uopšte nisu željeli govoriti na ovu temu. U Sudu BiH su samo potvrdili da je prijedlog za protivizvršenje odbijen.

Inače, “Nezavisne novine” su prve pokrenule priču o spornoj naplati 3,4 miliona KM od “Puteva RS”, a tek kasnije došlo je do privođenja i istrage SIPA i Tužilaštva BiH. U toj istrazi pored Lazarevića privođen je i Dragan Vukajlović, član Kancelarije za razmatranje žalbi i izvjestilac u ovom predmetu, a prema nezvaničnim informacijama istraga je “zakačila” i Sinišu Dodika, bivšeg poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini RS i vlasnika firme “Elektrounion”.

Sam Dodik ranije je nekoliko puta demantovao da ima bilo kakve veze sa firmom “Elektrounion”, međutim tokom istrage prema nezvaničnim informacijama došlo se do podatka da je upravo on (Dodik) Vukajloviću dao novac kako bi Kancelarija za razmatranje žalbi donijela odluku po kojoj je naplaćeno 3,4 miliona KM.

Za razliku od Lazarevića i Vukajlovića, Dodik nije privođen jer je neposredno prije hapšenja ove dvojice otišao u Srbiju.

Podsjećanja radi, firma “Elektrounion” iz Istočnog Sarajeva žalila se Kancelariji za razmatranje žalbi BiH na tender raspisan još 2012. godine. Tada je “Elektrounion” preuzeo tendersku dokumentaciju za posao održavanja zaštite puteva u RS, ali odmah nakon toga uložio je prigovor na uslove tendera, a na sam dan otvaranja ponuda tražio je zaustavljanje čitavog postupka, što naravno nije urađeno jer tadašnji rukovodioci “Puteva RS” navodno nisu znali šta predstavnik “Elektrouniona” želi.

Nakon toga “Elektrounion” se žali Kancelariji za razmatranje žalbi, koja “Putevima RS” nalaže da obustavi postupak do njihove konačne odluke, a s obzirom na to da u roku od 15 dana nisu donijeli tu odluku, “Putevi RS” posao dodjeljuju firmi “Romanijaputevi” i od tada počinje pravna zavrzlama, koja, po svemu sudeći, još nije završena.

Pošto što su “Putevi RS” dodijelili posao “Romanijaputevima”, vrijedan oko 34 miliona KM, KRŽ postupak te javne nabavke poništava u cijelosti, poslije čega “Putevi RS” podnose tužbu Upravnom odjeljenju Suda BiH sa zahtjevom da se rješenje KRŽ o poništenju postupka poništi, a Upravno odjeljenje Suda BiH upravo to i čini, ali predmet vraća KRŽ na ponovno odlučivanje.

Nakon ponovljenog postupka KRŽ donosi istu odluku i u međuvremenu donosi rješenje kojim usvaja zahtjev “Elektrouniona” za naknadu štete u visini od 3.409.838 KM, poslije čega ova firma pokreće postupak prinudne naplate, a Sud BiH blokira račun javnog preduzeća, odakle je nedugo zatim i isplaćeno 3,4 miliona KM.

Sud BiH, nakon što je isplaćen novac, nedugo nakon toga ponovo poništava rješenje KRŽ koje je bilo osnova za navodnu nadoknadu štete, ali to po svemu sudeći nije dovoljno da Sud BiH prihvati zahtjev za protivizvršenje, odnosno da obaveže “Elektrounion” da vrati novac “Puteva RS”.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA