DW: I Njemačka snosi odgovornost za Srebrenicu

727

Odgovornost za Srebrenicu snosi cijela Evropa, pa i Njemačka, kao i njemačka vlada, izjavio je bivši poslanik njemačkih demohrišćana (CDU) Štefan Švarc istakavši da je stalno svaljivanje krivice na Holanđane, kako kaže, jeftin izgovor.

– Najkasnije nakon Goražda, koje je napadnuto godinu dana ranije, a već od Prijedora, Višegrada i mnogih drugih mjesta, međunarodna zajednica je morala da zna da može da dođe do najgoreg masakra – kaže Švarc za “Dojče vele”.

U Goraždu smo, ističe, vidjeli da masakr može da se spriječi – napadima iz vazduha. Tako je, dodaje, NATO u Goraždu spasio hiljade ljudi.

– Ujedinjene nacije su u Srebrenici hiljade ljudi poslale u sigurnu smrt. Vrijeme je da se žrtve više ne prisiljavaju na mučne sudske procese. Evropa tek mora da prizna svoju krivicu i da tu krivicu i nosi – kaže bivši poslanik njemačke CDU. On podsjeća da su “u njemačkom budžetu, kao uostalom i u budžetu EU, predviđena sredstva za humanitarnu pomoć i pomoć u teškim situacijama”.

Apelacioni sud Holandije potvrdila je juče prvostepenu presudu prema kojoj je ta zemlja, kako se navodi, djelimično odgovorna za smrt više od 300 muslimana koji su protjerani iz holandske baze UN u blizini Srebrenice nakon što su to područje zauzele snage bosanskih Srba.

Tim povodom Švarc kaže da je vrijeme da se donese recimo nekakav desetogodišnji program u kojem bi sa deset miliona evra godišnje za Srebrenicu Evropa konkretno uradila nešto po pitanju svoje krivice.

– Novac ne može da vrati život ljudima, ali može dostojanstvo žrtvama i dostojanstvo Evropi od praznih govora za 11. juli kada nakon obećana i svih riječi ne slijede djela – naveo je.

On je stava i po pitanju aktuelne situacije u Bosni i Hercegovini da BiH, kako kaže, mora da ozdravi.

– Amputacija države nagrađivanjem počinilaca sa polovinom teritorije je fatalna, istorijska greška, koja mora biti ispravljena. Za pomirenje je potrebna pravda. Ko žrtvama genocida “reparira” državu, doživjeće čudo. Žrtve ne žele osvetu, samo malo skromnog života nakon pakla, koji su doživjeli – naveo je.

On se osvrnuo i na terorističke prijetnje s kojima se Evropa suočava.

Ako Evropa”, kaže na kraju Švarc, “želi da spriječi da Balkan padne u ruke ekstremista, ona mora da djeluje. Jeftinije je sada investirati u Balkan nego davati ekstremistima mogućnost da tamo stvaraju svoju bazu”.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA