Duterte dobio pomoć američkih specijalaca

603

Američke specijalne snage pomažu Oružanim snagama Filipina kako bi se okončala opsada Maravi Sitija na jugu te zemlje koju drže ekstremisti povezani s “Islamskom državom”, rekao je portparol ambasade SAD “Rojtersu”.

Agencija navodi da do sada nije bilo nikakvih potvrda da američke snage pružaju pomoć u bici za ovaj grad koja je ušla u treću nedjelju.

Rojters navodi da je angažovanje specijalaca SAD uslijedilo nakon višemjesečnih zategnutih veza dvije savezničke zemlje zbog neprijateljstva koje je filipinski predsjednik Rodrigo Duterte iskazivao prema Vašingtonu i njegovog obećanja da će izbaciti sa teritorije Filipina američke snage koje već dugo toj zemlji obezbjeđuju obuku i pomoć.

– Na zahtjev vlade Filipina, američke snage za specijalne operacije pomažu Oružanim snagama Filipina u aktuelnim operacijama u Maraviju, time se pruža pomoć komandantima Oružanih snaga Filipina na terenu u borbi protiv (islamističkih organizacija) Maute i Abu Sajaf. Iz bezbjednosnih razloga, ne možemo da razgovaramo o specifičnim tehničkim detaljima podrške SAD aktuelnim operacijama Oružanih snaga Filipina – rekao je portparol američke ambasade u Manili.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA