Dodik obećao povećanje penzija, a možda i plata?

1442

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da postoji namjera povećanja penzija u Srpskoj do kraja ove godine, te najavio i mogućnost povećanja plata iduće godine, ukoliko bude ostvaren rast bruto domaćeg proizoda od tri odsto.

Dodik je naglasio da je u prošloj godini bilo primjetno povećanje bruto domaće proizvodnje u Srpskoj od 2,9 odsto, što je među najvišim stopama u regionu. Navodeći da Srpska servisira sve obaveze i da realizuje značajne projekte, Dodik je podsjetio da se gradi auto-put od Banjaluke do Prnjavora, što je ozbiljna investicija za republiku veličine Srpske.

Predsjednik Srpske naglasio je da se sa kineskim partnerima razgovara o izgradnji dionice puta od granice sa Srbijom do Brčko distrikta, u planu je i izgradnja auto-put od Banjaluke do Bijeljine i dalje prema Beogradu, što je od ključne važnosti za razvoj Republike Srpske.

– Takođe, rekonstruišemo Klinički centar u Banjaluci, Bolnicu u Foči, a u Istočnom Sarajevu uskoro ćemo položiti kamen temeljac za izgradnju nove bolnice, koju smo do sada mogli i sagraditi da nije bilo opstrukcije SDS-a – rekao je Dodik.

On je podsjetio da je prošle godine izgrađena Termoelektrana “Stanari”, da su sagrađene i obnovljene mnoge škole i značajni objekti nakon poplava 2014. godine, grade se putevi i rekonstruišu mnoge saobraćajnice.

– Obezbijedili smo i da “Birač” spasimo od firme iz Litvanije, koja je našu kompaniju kupila za vrijeme vlasti SDS-a – rekao je Dodik, podsjetivši da drugi samo govore kako će Srpska propasti i ništa drugo.

On je rekao da naravno da nije sve sjajno, da ima velikih problema i to niko ne negira, ali ne može se stalno govoriti da sve propada, da ništa ne valja.

– Ima problema, ima objektivnih stvari koje nam prave probleme, ali mi radimo na tome da ih rješavamo – istakao je predsjednik Republike.

Dodik: Uvažavam svakog političara koji ne ugrožava interese Srpske

Predsjednik Srpske rekao je da uvažava svakog političara u BiH sve dok on svojim radom ne ugrožava interese Repubike Srpske, dodavši da je u više navrata pokušao da razgovara sa predstavnicima Srpske u zajedničkim institucijama BiH o raznim temama, ali da oni smatraju da to nije dostojno njih.

– To je njihov problem, ali ako podržite zakon koji udara u suštinu stvari, kao što je slučaj sa Krivičnim zakonom BiH, onda sam spreman da se ogorčeno i do kraja borim za interese Republike Srpske. Uvjeren sam da narod razumije ovo što oni rade u Sarajevu – istakao je Dodik.

On je pojasnio da ne smatra da su svi predstavnici Srpske na nivou BiH izdajnici, ali da ima onih koji su pristali da plate svoje funkcije na način da ignorišu i ne uvažavaju institucije i interese Srpske.

– Spremni su da prave kolaboraciju o pitanjima koja su štetna za Srpsku, da tajno donose odluke za koje ne znamo, kao što je bio slučaj sa mehanizmom koordinacije – konstatovao je Dodik.

On je dodao da se pojedinci, koji predstavljaju određene institucije na nivou BiH, apsolutno ne zalažu da predstave realne odnose u BiH, već imaginarne, onako kako se to sviđa nekome u Briselu, umjesto da ukažu na probleme.

– Jedan je problem da ne funkcionišemo po Ustavu, drugi je nezadovoljstvo Republike Srpske prenosom nadležnosti, treći su Hrvati koji se osjećaju asimilirani u BiH, četvrti Bošnjaci koji su frustrirani činjenicom da ne mogu da uspostave BiH – istakao je Dodik.

On je ocijenio da ti problemi koče i investicije, jer se ne može prevariti investitor i neko ko želi da uloži ogroman novac.

O sankcijama

Govoreći o američkim sankcijama, Dodik je rekao da vjeruje da je prošlo vrijeme kada je od volje američkog ambasadora u BiH zavisilo da li je neko gubio vlast ili ostajao na vlasti i naglasio da je nova američka administracija promijenila politiku. Dodik je ocijenio da SAD, zbog mnogih otvorenih pitanja širom svijeta, odustaje od koncepta mikroprisutnosti na svakom pitanju u drugim zemljama. Koliko je takav koncept bio sveobuhvatan, dodao je Dodik, pokazuje činjenica da je novi predsjednik SAD Donald Tramp došao u poziciju da kaže da se SAD neće miješati u politike drugih zemalja.

– To treba da se pozdravi. Mislim da je to aktuelna politika SAD. Čujem i da se Amerika neće upinjati da održi nemoguće i propale zemlje – rekao je Dodik.

On smatra da je SAD snažnija bez službenika koji u BiH ulaze u opštine i pokušavaju da upravljaju.

Dodao je da se ne osjeća neugodno zbog američkih sankcija, koje su, kako je istakao, proizvod frustracija i nepravde stare administracije. Konstatujući da Srpska nije imala nikakvu štetu od tih sankcija, Dodik je naveo da Amerika kao država nije prekinule odnose sa Republikom Srpskom, te da komunicira sa Vladom o važnim državnim pitanjima.

– Meni je lakše ako se ne moram sastati sa ambasadorom, jer uvijek je prema nama bilo ispoljavanja neke arogancije i traženja koja nisu korektna, tako da ne osjećam neki pritisak, niti nedostatak – naglasio je Dodik.

O 200 000 evra

Komnetarišući informacije o unosu 200 000 evra iz Srbije u BiH, Dodik je rekao da nema potrebu da objašnjava svoje finansije, pa ni tih 200 000 evra dobijenih od prodaje stanova u Beogradu, navodeći da ga ne interesuje ni kakvu percepciju u vezi sa tim ima ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH Dragan Mektić.

On je poručio da onaj ko smatra da tu ima problema, može da aktivira nadležne organe. Dodik ističe da iznošenje takvih informacija u javnost može da podlegne pitanjima zaštite ličnih podataka. “Neko je zloupotrijebio činjenicu da sam zvanično prijavio taj novac i pravi spekulaciju u vezi sa tim”, naglasio je Dodik. Tvrdi da je 200 000 evra dobio prodajom dva stana u centru Beograda, te naveo da je krajem osamdesetih i početkom devedesetih imao sedam stanova.

– Novac je plaćen sa banaka koje su dale kredit kupcima i to je došlo na moj račun. Novac sam podigao uredno sa računa Komercijalne banke i na granici Srbije prijavio da tu sumu iznosim, a na graničnom prelazu u BiH da unosim. Sve sam uradio u skladu sa zakonom – naglasio je Dodik. On je pojasnio da je stanove prodao iz porodičnih razloga, te da mu je žao što je morao to da uradi.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA