Danijelu Rikardu VN Azerbejdžana

726

Danijel Rikardo je na potpuno čudan, za Red Bul čudesan način osvojio VN Azerbejdžana! Drugo mjesto na osnovu čiste sreće, ali i brljotina favorita zauzeo je Valteri Botas poslije bitke do posljednjeg metra staze sa Lens Strolom. Ipak, to drugo mjesto je dijelom i na „duši“ Valterija Botasa koji je manevrom poslije starta u kontaktu sa Kimijem Raikonenom najvjerovatnije zaslužio penalizaciju koju direkcija trke nije dosudila. Kaznu je popio Sebastijan Fetel, ali zbog incidenta sa Hamiltonom, što je suština zapleta priče VN Azebejdžana… 

Vlasnik pol-pozicije Luis Hamilton je dobro startovao i izvukao se iz gužve koja se stvorila u prvoj krivini. Ista konstatacija ne odnosi se i na Valterija Botasa koji je pri ulasku u krivinu imao kontakt sa Kimijem Raikonenom koji je u nastavku trke odustao. Kada je riječ o prvom incidentu, a bilo ih je niz, dobro je reći da je prvi ozbiljniji duel skrivio Botas natjeravši Raikonena da zadnjim desnim točkom dotakne zid pored staze. Mercedes AMG Petronasov bolid je prednjim desnim točkom zakačio zadnji lijevi Ferarijevog vozila. Taj incident Valterija Botasa ne samo što je koštao druge pozicije, nego ga je srozao na začelje karavana.

Tako je počela trka, a prvi za ishod VN Azerbejdžana važniji trenutak desio se u momentu odustajanja Danila Kvjata. Vozilo za bezbjednost se pojavilo na stazi nakon čega su takmičari masovno posjetili boks. To je bio tek početak haosa na stazi koji je tek uslijedio. Vozilo za bezbjednost je izlazilo na stazu više puta, a sudarale su se i dvije Fors Indije, odnosno Estaban Okon i Serhio Perez, Kimi Raikonen je totalno uništio zadnji točak i odustao, kao i Maks Verstapen koji nije izdržao na stazi do isticanja crvene zastave zbog dima, odnosno kvara na motoru „RB 13“ bolida.

Činjenično ozbiljan sportsko-takmičarski incident priredili su Luis Hamilton i Sebastijan Fetel. Sve se odigralo prije isticanja crvene zastave. Njemac je udario u Hamiltona sa zadnje strane. Po mišljenju Ferarijevog vozača Britanac je namjerno zakočio kako bi Fetelov „SF 70 H“ bolid udario u njegov „W08“ Mercedes sa zadnje strane. Epilog je kazna od deset sekundi penalizacije za Fetela što se podudarilo sa odlaskom Luisa Hamiltona u boks radi zamjene dijela zaštine opreme.

Na ovaj način Danijel Rikardo je poveo trku, na drugom mjestu se našao Lens Strol, a trećem Kevin Magnusen. U tom momentu, odnosno u 37. krugu Sebastijan Fetel se nalazio na šestom, a Luis Hamilton na sedmom mjestu…
Britanac je na kraju ipak bio peti iza Sebastijana Fetela, šesti na VN Azerbejdžana jeEsataban Okon, a zatim slijede Kevin Magnusen i Karlos Sajnc.U prvih deset vozača našli su se i Fernando Alonso, koji je donio Meklarenu prve bodove ove sezone, kao i Paskal Verlajn, vozač Zaubera.

Uz konstataciju da je Sebastijan Fetel na kraju ipak nekako zauzeo četvrto mjesto, ispred Luisa Hamiltona ide i rezime trke u Bakuu. Novi, reklo bi se nesportski duel vozača Ferarija i Mercedesa sasvim sigurno je uticao na konačan ishod  VN Azerbejdžana. Epilog po tom osnovu u trkačkom, kao i u verbalnom smislu tek slijedi. Sve pohvale idu na račun mladog Lensa Strola koji je iz ove poprilično turbulentne trke izvukao svoj maksimum.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA