Crnogorski lopovi ne biraju mete

1033

U turističkom loncu, koji pred početak glavne sezone duž Crnogorskog primorja vri kao rijetko kada, ukus turističke “čorbe” kvare – lopovi. Kako je naglo povećan broj turista, posebno na budvanskoj rivijeri, ali i na krajnjem jugu pa i širom Boke kotorske, sve je više i njihovih “pratilaca”.

Onih koji na vrelom pijesku juga hoće da “uzmu” nešto para za zimu. Prije neki dan je ruska državljanka prijavila krađu 20 000 evra iz sobe u starom budvanskom gradu. Policija je, kako se saznaje, na tragu dvjema ženskim osobama, za koje se sumnja da su ukrale novac. Među lopovima je u posljednje vrijeme sve više djevojaka koje ne izgledaju nimalo sumnjivo. Naprotiv.

61246799

Provalnici i lopovi “šetači” podijeljeni su u više kolona. Najviše ih je u kupaćim gaćicama i šortsevima duž kupališta od Igala do Bojane. S loptama i peškirima, obaveznim naočarima, izgledaju kao i drugi kupači, samo što njihova meta nije topla morska voda, već tašne, ženske i muške koje bezbrižni turisti ostavljaju pored ležaljki. Pošto dobro snime “položaje” koji ih interesuju, kreću u akciju dok su gosti u vodi. Izvježbanim pokretima, kao da se saginju da pokupe loptu, uzimaju torbu i začas su na parkinzima iza plaža gdje ih čekaju “vozači”.

profimedia-0041160061

Druga “kolona” su obijači automobila. Rijetko da ih kradu jer im policija brzo ulazi u trag. Obično lome leptir-stakla, šoferšajbne i zadnja stakla auta u kojima su prethodno “detektovali torbu, “pametni” telefon, dobar foto-aparat ili neki sličan plijen vrijedan žrtvovanja. Na meti su automobili koji su parkirani u parkovima i drugim zamračenim prostorima gdje nema obezbjeđenja i gdje policija rjeđe zalazi.

Ukrali novac i nakit

Iz kuće majke Simonide Kordić, odbornice DF u SO Herceg Novi, ukrali 300 evra i vrijedan porodični nakit, procijenjen na nekoliko hiljada evra.

– Dobronamjernu ljubaznost i pristojnost moje majke, prema navodno trudnoj ženi, iskoristili su kriminalci. Moja majka je žena u godinama i da je pokušala, svakako nije mogla da spriječi ovakav upad u kuću. Na sreću, nije bilo fizičkog nasilja i niko nije povrijeđen. Ukraden je porodični nakit koji smo naslijedili od moje bake, koji osim materijalne ima sentimentalnu vrijednost, što je nenadoknadivo. A još gore od toga je osjećaj ugroženosti u sopstvenom domu – rekla je Kordićeva novinarima uz poziv građanima da budu oprezni i da se zaštite koliko je to moguće.

Policijska kontrola

U centrima bezbjednosti duž primorja ističu da je kontrola i te kako pojačana na svim punktovima, apelujući na oštećene da prijave svaku krađu i provalu.

– Provalnici veoma dobro znaju gdje su kamere, gdje su momci koji obezbjeđuju turističke, ali i skupe stambene objekte. Stoga udaraju na siromašnije, čije su kuće i stanovi podalje od našeg oka. Mi činimo sve da zaštitimo goste, ali moraju i oni biti oprezni. I jedino zajedno ćemo otkriti lopove i provalnike, naglašavaju u Upravi policije.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA