Crna Gora uvela kazne za ruganje NATO-u

1114

Ko se bude rugao NATO alijansi u Crnoj Gori mogao bi se suočiti s novčanom kaznom i do 10 000 evra.

Ovako rigorozna kazna predviđena je članom 200 Krivičnog zakonika (KZ).

U članu “Povreda ugleda strane države ili međunarodne organizacije” navodi se da će od tri do 10 000 biti kažnjen onaj “ko javno izloži poruzi Organizaciju ujedinjenih nacija, Međunarodni Crveni krst ili drugu međunarodnu organizaciju čiji je Crna Gora član”.

– Neće se kazniti oni koji izlože NATO javnoj poruzi ako je ona iznijeta “u okviru ozbiljne kritike u naučnom, književnom ili umjetničkom djelu, u izvršavanju službene dužnosti, novinarskog poziva, političke djelatnosti, u odbrani nekog prava ili zaštite opravdanih interesa – navodi se u ovom članu Krivičnog zakonika Crne Gore.

– I to ako se iz načina izražavanja ili iz drugih okolnosti vidi da to nije učinio u namjeri omalovažavanja ili ako dokaže istinitost svog tvrđenja ili da je imao osnovanog razloga da povjeruje u istinitost onoga što je iznosio ili pronosio – stoji u članu 201 KZ.

Dodaje se da je ista novčana kazna predviđena i za one koje javno izlože poruzi državu sa kojom Crna Gora ima diplomatske odnose, ili njenu zastavu, grb i himnu.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA