Brnabić: Nova Vlada spremna za izazove

626

Mandatar za sastav nove Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Narodnoj skupštini da je pred Srbijom vrijeme puno izazova, te da je stoga potrebno da se svi zajedno usaglase o prioritetima da bi uveli Srbiju u budućnost.

Iznoseći ekspoze pred poslanicima, Brnabićeva je navela da vjeruje u građane Srbije i da joj je čast da služi svojoj zemlji.

– U politiku sam ušla iz privrede. Vratila sam se u zemlju da bi pomogla. Čast mi je služiti svojoj zemlji i gledati kako se ona menja na bolje – rekla je Brnabićeva.

Prema njenim riječima, fokus razvoja zemlje u budućnosti treba da bude digitalizacija i zaustavljanja “odliva mozgova”.

Brnabićeva je istakla da će Vlada na njenom čelu imati rezultate na koje niko neće moći da se ogluši, a da je dobre temelje za to postavila prethodna Vlada Aleksandra Vučića.

– Državna kasa je dobra. Prethodna Vlada je sprečila bankrot države – rekla je ona.

U osvrtu na debatu koja je slijedila nakon njenog imenovanja za mandatara Brnabićeva je rekla da to što nije odgovarala, bio je njen odgovor na sve.

– Odgovorno i ponosno ću voditi Vladu – poručila je ona na početku izlaganja ekspozea.

Predstvaljeni ministri u novoj Vladi

Mandatar za sastav nove vlade Srbije Ana Brnabić predstavila je danas u Narodnoj skupštini ministre koji bi trebalo da uđu u sastav njenog kabineta.

Prema prijedlogu Brnabićeve, nova vlade imaće četiri potpredsjednika i 18 resora.

Funkciju prvog potpredsjednika vlade i ministra spoljnih poslova, prema ovom prijedlogu, nastaviće da obavlja Ivica Dačić, dok će potpredsjednici vlade biti ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim LJajić, te ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Na prijedlog Brnabićeve, svoje resore zadržaće ministar finansija Dušan Vujović, ministar privrede Goran Knežević, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović, ministar pravde Nela Kuburović, ministar zdravlja Zlatibor Lončar, ministar prosvjete Mladen Šarčević, ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, te ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Na čelu novog Ministarstva za zaštitu životne sredine trebalo bi da bude Goran Trivan, a na čelu Ministarstva za evropske integracije Jadranka Joksimović, koja je do sad bila ministar bez portfelja zadužena za evrointegacije, prenose beogradski mediji.

Ministri Aleksandar Vulin i Zoran Đorđević, na prijedlog mandatara, rotiraće se na ministarskim funkcijama, pa će Vulin biti ministar odbrane, a Đorđević ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Za funkciju ministra državne uprave i lokalne samouprave predložen je Branko Ružić, a za ministre bez portfelja Slavica Đukić Dejanović, Milan Krkobabić i Nenad Popović.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA