Bravo: Srbija na Evropskom prvenstvu!

1302
Rukometaši Srbije
Rukometaši Srbije u januaru će igrati na kontinentalnoj smotri u Hrvatskoj

Rukometaši Srbije plasirali su se na Evropsko prvenstvo 2018. godine! “Orlove” je ka Hrvatskoj “pogurala” Bjelorusija, pobjedom nad Rumunijom (32:22).

Tako su kolo prije kraja kvalifikacija riješene sve dileme u grupi 2. Jer, Srbija i Bjelorusija nakon 300 minuta igre imaju po sedam bodova i osigurale su vize. Upravo će isti rivali u nedjelju u Minsku odmjeriti snage u utakmici za prestiž. Pobjednik će zauzeti prvo mjesto, dok bi u slučaju remija tron pripao domaćinu.

“Orlovi” stigli na cilj

Bilo kako bilo, izabranici Jovice Cvetkovića su stigli na cilj. I u ovom ciklusu nacionalni tim je pokazao da može igrati sjajno. Gostujući trijumf protiv najjačeg sastava Poljske pokazuje da Draško Nenadić i društvo mogu da se nose ekipama iz samog svjetskog krema.

Grupa 2

Rezultati, prvo kolo: Bjelorusija – Rumunija 23:26, Poljska – Srbija 32:37, drugo kolo: Srbija – Bjelorusija 27:36, Rumunija – Poljska 28:23, treće kolo: Bjelorusija – Poljska 32:23, Rumunija – Srbija 22:23, četvrto kolo: Poljska – Bjelorusija 27:27, Srbija – Rumunija 27:22, peto kolo: Srbija – Poljska 34:34, Rumunija – Bjelorusija 22:32, šesto kolo (nedjelja): Poljska – Rumunija (14.30 časova), Bjelorusija – Srbija (15.00). Plasman: 1. Bjelorusija 7 bodova, 2. Srbija 7, 3. Rumunija 4, 4. Poljska 2.

Pa ipak, šokantan domaći poraz od Bjelorusa i prilično srećan remi sa Poljacima u Nišu otkrili su i onu drugu, manje dobru stranu Srbije. Pred kapitenom Žerkom Šešumom i ekipom je šest mjeseci koje moraju iskoristiti kako bi ispravili uočene “minuse” i spremni otišli u Hrvatsku gdje, barem prema potencijalu, mogu napasti visok plasman.

A u komšiluku će, pored domaćina, igrati i rukometne velesile Danska, Španija, Njemačka, Švedska, Francuska i Mađarska. Blizu ovjere vize su Slovenija i Norveška, koje u završnoj rundi kod kuće moraju da pobijede Portugal, odnosno Litvaniju. Najveća drama je u grupi 4, u kojoj sva četiri tima, Češka, Makedonija, Ukrajina i Island, imaju šanse za prolaz na EP.

U igri i BiH i Crna Gora

Zanimljivo, i preostala dvije države nastale raspadom Jugoslavije, BiH i Crna Gora mogu do kontinentalne smotre. “Zmajevi” gostuju kod Austrije i ako trijumfuju, plasiraće se na Evro. U nešto boljoj poziciji su Crnogorci, jer im i bod u Rusiji osigurava prolaz u Hrvatsku.

Evropsko prvenstvo održaće se od 12. do 28. januara sljedeće godine u četiri hrvatska grada: Zagrebu, Varaždinu, Splitu i Poreču.

De. M.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA