Bileća ugostila Festival fizike (VIDEO)

1250

Festival fizike, nakon Trebinja, održan je i u bilećkoj OŠ „Sveti Sava“. Osnovci, kao i svi ostali ljubitelji ove nauke, mogli su da uživaju u brojnim eksperimentima iz gotovo svih oblasti klasične fizike, od mehanike, elektrostatike, akustike i drugih. Izvodili su ih učenici trebinjske Gimnazije „Jovan Dučić“ i OŠ „Vuk Karadžić“.

– Ja ću da vam pokažem Paskalov zakon, tako što imamo dvije slamke koja jedna je kraća, ova je duža, koja je u vodi i ja kada dunem u ovu koja nije u vodi, ovdje će izaći voda na ovu drugu slamku, zbog mog pritiska koji ja vršim na vodu onda ovdje raste nivo vode – objasnio nam je David Popadić, učenik 7. Razreda OŠ „Vuk Karadžić“ Trebinje.

– Danas i mi predstavljamo elektrostatiku, to su dakle elektroni koji se kreću, i uz pomoć influentne mašine koja zapravo skuplja sve naelektrisanje ovdje pomoću kondenzatora i pomoću ovih žica, to naelektrisanje se prenosi ovdje i onda se naši eksperimenti na osnovu toga rade – pokazala nam je Stojanka Bratić, učenica Gimnazije „Jovan Dučić“ u Trebinju.

Cilj Festivala je da se fizika kao nauka predstavi u potpuno drugačijem svjetlu i da se pokaže da ona nije samo skup formula i zadataka. I osnovci i srednjoškolci kažu da je praktična nastava izuzetno važna kako bi bolje razumjeli sve ono što uče u teoriji, a ovakvi festivali, ističu, mnogo im znače, jer mogu da vide mogo toga sa ;ime se u praksi nisu nikad susreli.

– Mnogo mi znači zato što, na neki način nas to zainteresuje za fiziku. Mi inače na času radimo zadatke, ali ovo je na neki način vid toga što fizika može da uradi, ustvari, zašto ta fizika znači – rekla nam je Dajana Samardžić, učenica OŠ „Sveti Sava“ u Bileći.

– U našoj gimnaziji dosta toga primjenjujemo, ne samo teorija, nego i praktično, da bismo vidjeli koliko fizika može da olakša čovjeku život – rekao je Pero Grubač, učenik 2. razreda Gimnazije „Jovan Dučić“.

– Što se tiče naše škole, naša škola posjeduje određeni broj instrumenata, neki od ovih ogleda se mogu izvesti, a neki djelimično, ne mogu. Dobro znamo, ova škola je bila opremljena odlično prije rata, kada sam ja bio praktično učenik, međutim u poslijeratnom periodu, dosta se toga što se kaže devastiralo, uništilo i ostalo, ali jedan određeni broj vježbi se može izvesti – istakao je Milivoje Kuljić, profesor fizike u OŠ „Sveti Sava“.

Profesori ističu da se stanje u školama tokom posljednjih desetak godina znatno promijenilo, kada je riječ o praktičnoj nastavi. Škole posjeduju bar dio osnovnih intrumenata koji su im neophodni, a po potrebi ih razmjenjuju na prostoru cijele Istočne Hercegovine. A, ovakvi sajmovi, kažu, uvijek su dobrodošli jer se neki od eksperimenata teško mogu izvoditi u rednovnoj nastavi.

– Mislim da su ovi sajmovi nauke, pa makar jednom godišnje u svakom gradu i naravno, da obuhvate i ostale srodne nauke poput hemije i biologije za početak, da su oni najbolja prilika da se učenici, a i građani, što da ne, malo je građana za sada, nadam se da će biti mnogo više iduće godine, da se i oni upoznaju sa tim nekim praktičnim fizičkim dijelom – smatra Dobroslav Slijepšević, profesor fizike u OŠ „Vuk Karadžić“.

Sajmove fizike u Trebinju i Bileći organizovalo je Društvo fizičara Istočne Hercegovine, koje je u procesu osnivanja. Društvo fizičara Istočne Hercegovine na ovom festivalu ne namjerava da stane. Kako najavljuju, u planu je da već od jeseni festival fizike organizuju i u ostalim hercegovačkim opštinama, u Nevesinju, Gacku i Ljubinju.

Neda Petković

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA