BiH prijeti nestašica tahografskih kartica

689

Nakon nestašice naljepnica (stikera) za registraciju vozila, brodskih knjižica i pasoša u Agenciji za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) BiH prijeti i nestašica tahografskih kartica što će predstavljati veliki problem za domaće prevoznike.

Pozivajući se na dobro obaviješten izvor u ovoj agenciji, mediji navode da ukoliko se hitno ne krene u postupak, već na ljeto prevoznici iz BiH će se suočiti sa nedostatkom tahografskih kartica, a samim tim neće moći izvršavati poslove transporta u zemljama EU.

Transportnim preduzećima je prije nekoliko godina prijetila obustava međunarodnog transporta, jer BiH nije na vrijeme reagovala na obavezno izdavanje digitalnih tahografa.

Problem je riješen i transportna preduzeća su nastavila poslovanje na tržištu Evropske unije.

-Danas je, međutim, situacija drugačija. Kako je EU izvršila izmjenu regulative, agencija IDDEEA koja vrši nabavku kartica za tahografe nije reagovala na vrijeme i izvršila prilagođavanja, tačnije ni vlasti BiH ni IDDEEA nisu počele vršiti usklađivanja sa novim pravilima- kaže izvor iz IDEEA.

Mediji upozoravaju da je riječ o mogućoj velikoj šteti koja će biti nanesena prevoznicima zbog nemara institucija BiH i rukovodstva IDDEEA i da je krajnje vrijeme da se nadležnima postave pitanja ko će snositi odgovornost i ko će nadoknaditi eventualnu štetu prevoznicima.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA