Banjalučki vatrogasci dobili novo vrijedno vozilo

919

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić uručio je danas predstavnicima Profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice Banjaluka ključeve novog vozila vrijednog 1 170 000 KM.

Na vozilu su automehaničke ljestve namijenjene za spasavanje sa visina i iz dubina, za gašenje požara, elementarne nepogode, kao i druge vidove vatrogasnih intervencija, saopšteno je iz Gradske uprave.

– Vozilo ovakve vrste i karakteristika prvo je u BiH, a među prvima u cijeloj regiji, što Vatrogasnu jedinicu čini još respektabilnijom – naglasio je Radojičić nakon prezentacije novog vozila,.

On je istakao da je značaj Civilne zaštite posebno aktualizovan nakon poplava 2014. godine, kada se vidjelo koliko je neophodno da se u ovoj oblasti djeluje preventivno.

– Grad radi na jačanju civilne zaštite organizaciono i logistički – rekao je Radojičić.

Šef Odsjeka za poslove civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice Mladen Ćućun istakao je da je novo vozilo opremljeno raznovrsnom opremom – elektroagregatom, reflektorima za osvjetljavanje okoline, izolacionim aparatima, montažno-demontažnim nosačem nosila, te montažno-demontažnim vitlom za gašenje požara.

– Radna visina ljestvi postiže se pod uglom od 75 stepeni i iznosi 39 metara. Kontrola, odnosno rukovanje ljestvama, može da se obavlja sa komandnog pulta na obrtnom postolju ljestvi, iz radnopodešavajuće korpe i sa zadnjeg dijela nadogradnje – rekao je Đuđun.

On kaže da nabavkom ovakvog vozila Profesionalna teritorijalna vatrogasna jedinica Banjaluka može da odgovori i na najsloženije zadatke kada je riječ o zaštiti od požara.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA