Banjalučki PMF u novom ruhu (VIDEO)

840

Zgrada Prirodno-matematičkog fakulteta jedna je od najstarijih građevina u Banjaluci, a ali se po energetskoj efikasnosti sada može porediti i sa najmodernijm objektima u gradu. U sklopu projekta „Ekonomska efikasnost u RS“ u rekonstrukciju zgrade koja je izgrađna još davne 1931. godine uloženo je oko milion KM.

Projekat su finansijski podržali Ministarstvo prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije RS, Fond za zaštitu životne sredine, UNDP i Vlada Švedske.

– Pod jedan krovna konstrukcija je zamijenjena, termički je izolovan objekat, promijenjena je stolarija i rasvjeta. A što je najbitnije, prešli su sa fosilnih na obonovljive izvore grijanja – izjavila je Srebrenka Golić, ministar prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije RS.

– Ali ono što je mnogo bitnije u svemu ovome jeste da će fakultet kroz ove energetske efikasnosti uspjeti da kreira uštede koje su do sada bili spaljivane i odlazile na vazduh zato što su se novci trošli na nabavku veoma skupog goriva za grijanje – dodao je Sezin Sinanglu, rezidentni predstavnik UNDP-a u BiH.

Iako je određena ušteda bila očekivana, rezultati su iznenađujući.

– U toku prošle zime imali smo uštedu do nekih 50 procenata u energentima. Te uštede su se nastavile jer trošimo mnogo manje električne energije. Koristimo pelet umjesto uglja. Uštede su mnogo veće, a ima i drugih efekata – riječi su Gorana Trbića, dekana Prirodno-matematičkog fakulteta u Banjaluci.

Projekat „Ekonomska efikasnost u RS“ se nastavlja pa je potpisan i ugovor o realizaciji projekta energetske efikasnosti u Osnovnoj školi „Mladen Stojanović“ u Laktašima i Univerzitetskoj bolnici Foča. Ovaj sporazum vrijedan je 2,2 miliona konvertibilnih maraka.

– Bolnicu Foča energetski završava Vlada RS, mašinski dio radova u bolnici Foča i na objektu OŠ u Laktašima sufinansira UNDP jer ovim projektom nije bilo predviđena ova vrsta radova – dodala je Golićeva.

Iako pozitivno izenađen novim izgledom zgrade u kojoj je nekada bila Učiteljska škola u Banjaluci, koju je i sam pohađao, ministar kulture i prosvjete RS, Dane Malešević, podsjetio je i na druge objekte koje je potrebno obnoviti.

– Da kažem i to da objekat AGF-a godinama stoji nezavršen, da krenemo u izgradnju krova kako bi zaštitili objekat od propadanja. Takođe, radimo na nekim projektima kako bi obezbijedili sredstva i za Šumarski fakultet – tvrdi Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture RS.

Do sada je u RS obnovljeno 18 objekata a u planu su radovi na još šest. Osim uštede i smanjenja emisije CO2., ovakvi projekti obezbjeđuju i nova takozvana zelena radna mjesta.

Jelena Milovanović Soldan

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA