“Banjalučanke” proslavile 40. rođendan

721

Na specijalnom koncertu ženskog kamernog hora „Banjalučanke“, na ljetnoj pozornici tvrđave Kastel, povodom 40 godina postojanja, zapjevale su se mnoge pjesme ali i osjetile jake emocije. Četiri decenije muzike, putovanja i prijateljstva.

“Banjalučanke” su osvojile mnogobrojne nagrade i svoj grad širom svijeta predstavile na najbolji način. Ovaj koncert okupio je mnogobrojne sadašnje ali i nekadašnje članice hora pa su se neke od njih prisjetile samog početka, i davne 1977. godine.

– Ja u “Banjalučankama” pjevam od prvog dana. To je bilo jedno posebno doba, poseban miris nekakav u zraku i mi smo živjele za taj ansambl. I danas održavamo kontakte – iskrena je bila Vera Gagula Lajić, član ženskog vokalnog ansambla “Sjećanja”.

– Toliki uložen trud i rad apsolutno mora da se isplati. To su stvarno velika odricanja. Posebno kada se pripremaju takmičenja. Tada smo stroga disciplina, kao vojska – rekla nam je Jelena Dobrata, član ženskog kamernog hora „Banjalučanke“.

Banjalučanke su se publici predstavile sa repertoarom koji su činile tri različite cjeline. Publika koja je u velikom broj posjetila ovaj specijalni koncert, aplauzima je dočekala svaku numeru.

– U prvom dijelu slušamo zahtjevnije kompozicije umjetničke muzike. U srednjem dijelu vraćamo se sa repertoarom koji je inspirisan našom tradicionalnom muzikom. I treći dio je rezervisan, za atrktivne horske obrade svjetskih hitova i filmske muzike – otkrile su nam članice.

Koncert predstavlja samo prvi dio obilježavanja jubileja. Do kraja godine je u planu promocija dokumentarnog filma i monografije povodom 40 godina hora “Banjalučanke”.

Jelena Milovanović Soldan

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA