Anđeoski korijen – spas za želudac

1603

Anđelika (Angelica sylvestris), poznata i kao angelika, anđeoski korijen, anđeosko drvo, kravojac, divlja pirevina, siriš ili šiviz je dvogodišnja biljka iz porodice štitarki.

Liči na kim i aniš. Dostiže visinu do dva metra.

Stabljika je okrugla, uzdužno brazdasta, šuplja i plavičaste boje. Razgranjuje se samo na gornjim dijelovima. Listovi su veliki, dvostruko i trostruko razdijeljeni i na krajevima nazubljeni. Cvijet je štitast sa zelenkastim i žućkasto-bijelim cvjetićima. Ogranci štita imaju kratke, čekinjaste zaštitne listiće.

Korijen je smeđe do crvenkasto-smeđe boje. Miris korijena je jako aromatičan i ugodan, a ukus sladunjav, poslije oštar i gorak.

Aromatični, oštar ukus korijenu daje eterično ulje, kiseline valerijane i angelike, te jabučna kiselina.

Rasprostranjena je na planinskom području, uglavnom na visinama od 1 500 do 2 500 metara.

Ljekovita je cijela biljka.

Čaj od listova anđelike grije želudac, čisti krv i mokraćni mjehur. U mješavini s drugim biljkama izlučuje otrovne i pokvarene sokove iz krvi, želuca i crijeva te otklanja bol u stomaku, nadimanje, dizenteriju, grčeve i hemeroide, sluz u prsima, bolesti grla, a isto tako, veoma je koristan u liječenju kožnih bolesti i osipa.

Dobro djeluje na želudac jer pospješuje izlučivanje sokova za varenje i ostale funkcije. Želudac “ojača”, pa može bolje da primi i prerađuje hranu. Anđelika prvenstveno povećava apetit, pa je i zbog toga, između ostalog, u sastavu mnogih želučanih čajeva.

Upotreba anglike zavisi od toga šta želimo postići. Radi povećanja apetita uzima se 15 minuta prije jela, dakle, na prazan želudac.

Ako se želi pospješiti varenje kada je želudac osjetljiv, uzima se nakon jela. Ekstrakt sirove biljke djeluje izvrsno kod slabog varenja.

Kapljice angelike s medom pomažu kod začepljenosti bronhija i protiv hroničnog bronhitisa.

Anđelika je jedna od najstarijih ljekovitih biljaka, koja do danas nije izgubila na vrijednosti. Naziv “anđeoski” ili “sveti korijen” dobila je za vrijeme haranja kuge u Evropi. Zahvaljujući korijenu anđelike, tom prilikom mnoštvo se ljudi spasilo od tzv. crne smrti.

Kao čaj se koristi korijenje, ali treba znati da je dugotrajno kuhanje bez dejstva, jer ishlape eterična ulja. Za upotrebu izvana koristi se alkoholni ekstrakt anđelike, kod ishijasa i bolnih živaca, kao preparat za masiranje. Za takvo masiranje još je djelotvornije ulje od anđelike, naročito kod bolesnih mišića ili posjekotina.

Protiv nadimanja i slabog varenja nema ugodnijeg i boljeg lijeka. Napitak je zlatno-žućkaste boje, a kod pokvarenog ili prehlađenog želuca pomaže efektno, bolje od hemijskih tableta.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA