Al DŽazira na udaru hakera

844

Internet stranice i digitalne platforme Medijske mreže Al DŽazira na udaru su sistematičnih i neprestanih hakerskih napada. Napadi, koji još uvijek traju, imaju različite oblike i sve su jači.

– Događaju se udari na sajber bezbjednost Al DŽazire, ali se borimo protiv njih i trenutno su svi naši dijelovi operativni – izjavio je visoki funkcioner katarske medijske kuće kojije odbio da se predstavi zbog osjetljivosti situacije.

dzazia

Blokada komšija

Al Džazira je vodeća medijska kuća iz Katara, koji je na udaru arapskih komšija zbog navodnih veza sa terorizmom, navode svjetske agencije.

Napadi se događaju nekoliko dana nakon što je Saudijska Arabija Kataru poslala listu od 10 zahtjeva koje Doha mora da ispuninakon što su Rijad i druge države u regiji napravile neočekivani korak i prekinule diplomatske odnose sa Katarom.

Među zahtjevima su prekid svih veza sa Iranom, palestinskim pokretom Hamas i pokretom Muslimanska braća.

Takođe se traže ograničenja na slobodu rada Al DŽazire koju neke države regije optužuju za „stvaranje lažnih vijesti“, što ova medijska kuća kategorično negira i odbacuje.

Pored Saudijske Arabije, na prekid diplomatskih veza i određene blokade, odlučili su se Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein, Egipat, Maldivi, Mauritanija, te međunarodno priznate vlasti Jemena i Libije.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA