Akcija “Tesla”: Tresla se gora, rodio se…

1770

Četiri godine nakon hapšenja u policijskoj akciji “Tesla” u Okružnom sudu u Banjaluci počelo je suđenje trojici električara i vlasniku jednog kafića zbog “krađe struje”.

U optuženičkoj klupi našli su se radnici “Elektrokrajine” Vinko Savanović koji se tereti za protivzakonito posredovanje i uništavanje službene isprave, Darko Malinić i Miljan Radoja, koji su optuženi za primanje mita i uništavanje službene isprave, te vlasnik kafića “Imerijal” Željko Vrhovac koji se tereti za davanje mita.

Na samom početku suđenja Savanovićev advokat Branko Gudalo rekao je da odbrana sa tužilaštvom pregovara o priznanju krivice, ali da ništa još nisu uspjeli da dogovore. Ročište je na kraju odgođeno jer se optuženi Radoja nije pojavio u sudnici zbog bolesti.

Akcija “Tesla” izvedena je u februaru 2013. godine kada je uhapšeno dvadesetak električara. Nakon ispitivanja policija je tužilaštvu dostavila prijavu protiv 11 osumnjičenih, a njih osam je završilo u pritvoru.

Policijski zvaničnici tada su saopštili da su osumnjičeni nanijeli milionske štete “Elektrokrajini” tako što su omogućavali krađu struje vlasnicima nekih od najpoznatijih kafića i restorana u Banjaluci.

Međutim, nakon detaljne istrage tužilaštvo je obustavilo istragu protiv šest osumnjičenih, dok se trojica i dalje nalaze pod istragom.

– Istraga je obustavljena jer je procijenjeno da nema dovoljno dokaza da su osumnjičeni počinili bilo koje krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti – navedeo je u tužilaštvu.

Na optužnici su se našla tek četvorica uhapšenih, a iako su u policiji pominjali da je struju kralo više od 30 restorana i kafića u optužnici je pomenut samo jedan slučaj.

U optužnici se navodi da je Vrhovac od Savanovića tražio da izmijeni zapisnik o kontroli elektrobrojila na kafiću “Imperijal” i njegovom domaćinstvu. Za to mu je obećao dati 700 maraka i Savanović je na to pristao.

Kontrolu brojila obavili su Malinić i Radoja i utvrdili da plombe ne odgovaraju originalnim i da se sumnja da su falsifikovane. U optužnici se navodi da je Savanović nakon zahtjeva Vrhovca putem telefona pozvao Malinića i s njim dogovorio da sačini novi zapisnik o kontroli u “Imeprijalu” i rekao mu da će za to dobiti novac. Malinić je to prihvatio i zajedno sa Radojom je uradio novi zapisnik u kome su prikrili ranije uočene nepravilnosti.

O. Matavulj

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA