“Agrokoru” 480 miliona evra, Rusi se bune

837

Privremeno vijeće povjerilaca “Agrokora” dalo je saglasnost vanrednoj upravi tog koncerna za potpisivanje ugovora o finansijskom aranžmanu od 480 miliona evra, saopšteno je iz “Agrokora”.

U taj iznos je uključeno i 80 miliona evra kredita koji su “Agrokoru” u aprilu odobrile domaće banke.

U saopštenju je navodi da je za dobavljače posebno predviđeno dodatnih 50 miliona evra potencijalnog robnog kredita sa refinansiranje.

Novi kredit “Agrokoru” obezbijediće vlasnici obveznica predvođeni Fondom “Najthed kapital menadžment” (Knighthead Capital Management), a tranšu finansiranja na domaćem tržištu Zagrebačka banka, što prethodno treba da odobri njena uprava.

Vanredni povjerenik Ante Ramljak rekao je da je ovo zadnje kreditno zaduženje “Agrokora” pod vanrednom upravom, kojim će biti stvoreni preduslovi potrebni za uspješno restrukturisanje kompanije.

Saglasnost za finansijski aranžman dali su predstavnici velikih i malih dobavljača, osiguranih povjerilaca i vlasnici obveznica koji su bili danas na sastanku, dok su protiv bili predstavnici neosiguranih povjerilaca koje je predstavljala ruska Sberbanka, najveći kreditor “Agrokora”.

Trgovački sud u Zagrebu danas je odbio prijedlog Sberbanke za izricanje zabrane kompaniji “Agrokor” i vanrednom povjereniku da sklapaju nove ugovore o finansiranju prema “rol-ap modelu”, prenose hrvatski mediji.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA