Korupcija trese Savjet Evrope!

782

Parlamentarnu skupštinu Savjeta Evrope u Strazburu potresa koruptivni skandal. Biro ove najstarije aktivne evropske integracione institucije odlučio je da formira nezavisnu tročlanu komisiju eksperata da bi istražila ove sumnje u vezi sa donošenjem nekih odluka i rezolucija.

Komisiju će sačinjavati bivši predsjednik Evropskog suda za ljudska prava Britanac Nikolas Braca, francuski istražni sudija Žan Luj Brigijer i bivši sudija Evropskog suda za ljudska prava Šveđanka Elizabet Fura. Odluku o formiranju komisije za ispitivanje korupcije mora da ratifikuje Parlamentarna skupština koja će se o tome izjasniti danas.

Nezavisna komisija bi trebalo da istraži sve moguće slučajeve konflikta interesa i korupcije među nekim bivšim i sadašnjim članovima PSSE i da provjeri da li su postojali postupci protivni kodeksu i etičkim standardima PSSE.

Sve je poteklo od afere “Kavijargejt” koja je izbila povodom izvještaja o situaciji sa zatvorenicima u Azerbejdžanu iz 2013. godine, uz sumnju da su neki poslanici za svoj glas u korist vlastima dobijali kavijar iz Karipskog mora, skupocene ćilime, bili ugošćavani u Bakuu na gala-večerama u luksuznim hotelima i veselom društvu, a treba da se utvrdi i da li je bilo eventualnih novčanih darova.

Zadatak nezavisne komisije je da sazna i da li je bilo slučajeva korupcije sa izvještajima i o drugim zemljama. Među osumnjičenim poslanicima da su se okoristili o Azerbejdžan, koji redom odbijaju ove optužbe, nalazi se i aktuelni predsednik PSSE Pedro Agramunt.

Nesvakidašnja situacija u Savjetu Evrope u Strazburu, koju prate sumnje u korupciju, ali i iskazano nepovjerenje u rad predsjednika Pedra Agramunta, zbog njegove posjete Siriji, biće predmet današnje rasprave i glasanja u PSSE. Poslanici će se izjasniti o mogućnosti da se izabrani funkcioneri PSSE smijene prije isteka mandata, ukoliko se utvrdi da su prekršili pravila ove organizacije, što se trenutno odnosi na Agramunta.

Smjena zbog Sirije?

Agramunt je “na ledu” jer je u martu, u svojstvu španskog senatora, u organizaciji Moskve, bio u delegaciji koja je posjetila Siriju i predsjednika ove zemlje Bašara el Asada. Biro skupštine je zbog toga na prethodnom aprilskom zasijedanju donio odluku bez presedana da više nema povjerenja u Agramuntov rad i zabranio mu da se izjašnjava ili odlazi u posjete u ime ove organizacije. Agramunt, koji je u januaru izabran na drugi jednogodišnji mandat predsjednika PSSE, nije vodio sjednicu na otvaranju jednonedjeljnog ljetnjeg zasjedanja u Strazburu.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA