Ko će se voziti u državnim limuzinama?

753

Veliko interesovanje vlada u bh. parlamentu za Pravilnik korištenja službenih automobila. Mnogo više nego za druge teme. Razloga je puno, ali i prijedloga.

Pravilnik je usvojen prije skoro mjesec dana, ali detalji nisu poznati. U prethodnih nekoliko mjeseci lomila su se koplja oko različitih prijedloga. Jedan od njih je bio i da svaki klub u bh. parlamentu dobije službeno vozilo. To bi značio dodatni trošak na teret građana, ali u nadležnoj komsiji koja se bavila izmjenama kažu da ovaj prijedlog nije prihvaćen.

– Na kraju, usvojene su neke sitnije izmjene. U svakom slučaju službena auta će moći koristiti samo članovi kolegijuma domova 24 sata, naravno sa vozačem, u izuzetenim slučajevima to će moći biti član kolegijuma, naravno u slučaju spriječenosti vozača – rekao je Momčilo Novaković, član Admnistrativne komisije.

Bilo je još prijedloga. Pa se tako čulo da bi i Sekretrijat bh. parlamenta na raspolaganju trebao da ima službeno vozilo 24 sata dnevno. Šta se sve našlo u pravilniku znaće se kada budu objavljeni detalji, ali za sada je jasno da će dobro plaćeni poslanici imati pravo da naplate troškove putarine, ukoliko ih eventulano imaju kada dolaze na posao.

Predsjedništvo BiH za automobile “iskeširaće” 200 000 KM!

O tome kako smanjiti luksuzni vozni park u bh. institucijama po svemu sudeći se namjanje govori. I Savjet minisatra raspolaže skupocjenim vozilima, a kako ih i ko koristi u više navrata su govorili i revizori. Ubjedljivo najviše službenih automobila ima Ministarstvo inostranih poslova, a ministar kaže da bi trebao dodatno da se informiše kako bi nešto više rekao o stanju voznog parka.

– Postoji plan i mislim da je u prošloj godini bilo nabavki a biće i ove i za DKP-ove. Sve se radi u skladu sa planovima i sa budžetom – napominje Igor Crnadak, ministar inostranih poslova BiH.

O tome kako spriječiti zluopotrebu službenih automobila, takođe se malo priča. Posljednji je slučaj kada je supruga Bakira Izetbegeovića koristila vozilo Predsjedništva, nije otkrio nijedan detalj iz Pravilnika o korištenju autombila u Predsjedništvu BiH.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA