Koliko “štede” institucije BiH?

626

Institucije na nivou BiH prošle godine su na telefone, reprezentaciju i automobile potrošile oko 27,1 milion KM, odnosno tri miliona maraka više u odnosu na 2015. godinu.

Iako su iz Savjeta ministara BiH poručivali da su ostvarene milionske uštede od 1. janura 2015. godine, kad su i uvedeni pravilnici o korištenju telefona, nabavci službenih vozila i reprezentaciji, podaci, ipak, govore drugačije.

Institucije, njih 73, na koje se odnose pravilnici su u 2015. godini na ove stavke potrošile oko 24 miliona KM, dok su u prošloj godini isplatili 27,1 milion KM, odnosno više za 3 112 230 KM.

tabela

Prema podacima Ministarstva finansija i trezora BiH uspjelo se uštedjeti samo oko milion maraka na fiksnim telefonima (167 695 KM), benzinu (177 835) i opravci vozila (807 444).

S druge strane, u odnosu na 2015. godinu oko dva miliona je više potrošeno za nabavku novih službenih automobila, troškovi za dizel gorivo porasli su za 1,3 miliona KM, a za materijal za održavanje vozila 663 806 KM.

U institucijama se nije štedilo ni na ručkovima pa su ti troškovi povećani za 128 179 maraka.

– Pravilnici se ne odnose na Parlament BiH i Predsjedništvo BiH, dok su ministarstva odbrane i inostranih poslova, kao i Obavještajno-bezbjednosna agencija (OBA) izuzeti iz pravilnika o koštenju telefona. Oni su dužni da donesu svoje akte o regulisanju trošenja novca na ove oblasti uz saglasnost Savjeta ministara BiH – rekli su u Ministarstvu.

Majkićeva nestrpljiva

Zanimljivo je da o ovoj temi nisu željeli razgovarati iz vladajuće garniture na nivou BiH, dok član Komisije za finansije i budžet PD BiH Dušanka Majkić poručuje da sa nestrpljenjem čeka revizorske izvještaje institucija za 2016. godinu.

news-2010-june-dusanka_majkic_967456214

– Kako su se institucije ponašale i na koji način su sve trošile novac vidjećemo kada nam državni čuvar novca dostavi 76 revizorskih izvještaja – poručuje Majkićeva.

Kako se saznaje, u Parlamentu BiH su nedavno napravili raspodjelu novca za reprezentaciju članova kolegijuma Predstavničkog doma BiH Mladena Bosića, Borjane Krišto i Šefika Džaferovića. Oduzeto im je 500 od 1 000 KM, koliko su imali na raspolaganju, i taj iznos dodijelili službenicima za troškove mobilnih telefona.

Sagovornici kažu da su se na taj korak odlučili jer članovi kolegijuma nikada nisu potrošili novac za čašćenje, a službenici rade u međunarodnim grupama, pa im država treba platiti telefonske razgovore.

U Predsjedništvu BiH su na nove automobile iskeširali 387 083 KM, dok su za nabavku novih 19 mobilnih telefona potrošili oko 7 000 KM.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA