Izmjena Krivičnog zakona okidač za krizu!?

762

Nije tačno da smo izdali interes Republike Srpske, usvajanjem izmjena Krivičnog zakona. Tako se iz SDS-a brane, nakon burnih rekacija na odluku Savjeta ministara da se kažnjavaju svi oni koji budu negirali genocid.

Mirko Šarović, zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, kaže da su uvaženi prijedlozi Ministrastva pravde Srpske i to baš u spornom dijelu izmjena koji se tiču negiranja i poricanja genocida. Tvrdi da je prihvaćena ključna sugestija oko koje se i podigla prasina.

– Kaže se da je negiranje genocida i ratnog zločina, zločina protiv čovječnosti, krivično djelo samo u slučaju da je način negiranja izvršen na takav način da se postiče i poziva na nasilje i mržnju prema odredjenoj grupi – kaže Šarović.

– Ministar Šarović je o tome danas precizno govorio da će doći do konačnog usaglašavanja teksta i ako budu prihvaćene naše primjedbe i da će takav tekst onda ići prema Parlamentarnoj skupštini BIH. Smatram da smo na vrijeme i sa najvećom pažnjom ukazali na potrebu da se razmatraju primjedbe koje smo iz Vlade RS poslali prije dva mjeseca – rekao je Anton Kasipović, ministar pravde RS.

Šarović tvrdi da se radi samo o prijedlogu, kojeg je moguće popraviti i to već naredne sedmice, prilikom usvajanja zapisnika sa jučerašnje sjednice. A, danas je nešto rječiti i ministar pravde BiH, koji poručuje da su sve eventulane korekcije Krivičnog zakona sada u stvari u njegovim rukama.

– Pogledaću koji su to njihovi prijedlozi, ako budu prihvatljivi Ministarstvu pravde, oni će biti uvršteni, ako ne budu, prijedlozi idu onako kako je dalo Ministarstvo pravde, jer prijedlozi idu iz Ministarstva pravde – pojašnjava Josip Grubeša, ministar pravde BiH.

Sva opravdanja koja su se čula i danas su neshvatljiva SNSD-u. Pozivaju ministre iz Saveza za promjene da se izvine porodicama srpskih žrtava.

– Ja hoću da kažem da mi se čini da SDS na ovaj način priznaje genocid u Srebrenici i pozivam rukovodstvo SDS-a da osudi ponašanje hipotekarnih ministra u Savjetu ministara, ne govorim bez razloga hipotekarnih ministara. I pozivam ih da, zajedno sa nama, kada ovaj zakon dođe u parlamentarnu procedu obore ovaj zakon – naveo je Staša Košarac, šef Kluba SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

A ubrzo im je stigao i odgovor. Mladen Bosić pažljivo je slušao optužbe Staše Košarca, pa onda SNSD okrivio što se o Krivičinom zakonu govorilo u Savjetu ministra.

– Mi ćemo glasati ponovo protiv izmjena tog zakona, na SNSD-u je hoće li taj Zakon proći ili ne. Ako budu igrali kao što su igrali prvi put, taj Zakon će proći, uprkos našim glasovima protiv – kaže Mladen Bosić, zamjenik Predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH (SDS).

Vladajući i opozicija i iz Banjaluke upozoravaju na usvojeni tekst zakona koji treba da se nađe pred bh. parlamentarcima. Tako i iz PDP-a poručuju da u Parlamentu BiH neće ništa proći ukoliko nije u skladu sa nadležnostima i Ustavom Srpske.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA