Zloglasni Mile Mesar ponovo držao robove!

1738

Splitsko pravosuđe je pokrenulo istragu protiv Milivoja Utrobičića (44) iz Slimena koji je na svom imanju iskorištavao radnu snagu iz BiH. Poznatiji pod nadimcima Mile Debeli i Mile Mesar, Utrobičić se tereti za krivična djela protiv čovječnosti i ljudskog dostojanstva, odnosno trgovine ljudima.

Ovo nije prvi put da se Mile Mesar susreće s ovakvim optužbama i federalna štampa je već ranije pisala o Utrobčiću, ali ovo je najnoviji slučaj, iz marta ove godine. Mile Mesar je tada, prema krivičnoj prijavi, preko Ružice R., svoje dugogodišnje poznanice i državljanke BiH, tražio da mu nađe nekoga ko bi radio ilegalno na njegovom imanju. Ona je pronašla Dž.Z., koji je tada bio u teškoj finansijskoj situaciji i trebao mu je posao te mu je rekla da će kod Milivoja imati osiguran smještaj i hranu, platu od 1 500 KM.

Primamljen dobrim uslovima, istog dana sastanak Milivoja i potencijalnog radnika dogovoren je u jednoj ćevabdžinici u Travniku te je dogovoreno da Dž.Z. počne raditi već sljedeći dan. Dan poslije, Milivoj U. u “sitroenu C5” prevozi radnika legalno preko državne granice na prelazu Gornji Vinjani te tad od Dž.Z. traži putnu ispravu koju je zadržao i nakon policijskog pregleda na granici. Odvezao ga je na imanje i smjestio u staru kuću, a već idućeg dana, od ranog jutra, ovaj je krenuo s čišćenjem ilegalne klaonice, odvoženjem klaoničkog otpada, pomagao je pri klanju stoke, čistio i hranio stoku, izvodio građevinske i sve druge potrebne radove. Tog prvog i drugog dana nesretni je radnik radio po 15 sati bez pauze.

imanje
Imanje Mile Mesara

Kad je nakon mjesec shvatio da ne radi pod uslovima kakve je dogovorio s Milivojem, da su posao i radno vrijeme teži od dogovorenog, da se radi ponekad i cijele noći bez redovne prehrane, i to isključivo mesom iz klaonice koje nije veterinarski pregledano, zatražio je od “poslodavca” dozvolu da posjeti rodbinu u Travniku, želeći tako pobjeći od “pakla”. Međutim, Milivoj mu je, stoji u prijavi, zaprijetio.

– Nećeš ti nikud, ići ćeš kad mene bude volja jer ću ti polomiti kosti, dopustiću ti da ideš kad napraviš sve što treba, a to će biti za 15 dana – prijetio je Milivoj.

Budući da je Dž.Z. insistirao na tome da želi otići, Mile ga je pokušao udariti, što je ovaj izbjegao. Zbog svega, a znajući po pričama da je Milivoj nasilna i osuđivana osoba, čovjek se preplašio te je 27. aprila pobjegao sa imanja. Kako nije imao novca kod sebe jer nije bio isplaćen, pješke je i stopirajući došao do prelaza Kamensko i tamo je sve ispričao policiji. Nakon dobijenog sudskog naloga, pretraženo je imanje. Policija je tamo zatekla još jednog državljanina BiH koji je počeo bježati, ali uhapšen je te je potvrdio riječi odbjeglog radnika. Milivoj U. nije tada bio dostupan policiji, a nedavno nije došao na ročište na Županijski sud u Splitu u postupku gdje ga USKOK tereti za pljačke mjenjačnica i šverc više od tone i po mesa bez papira te preprodaju raznih ukradenih predmeta.

Inače, već prije je prijavljivan zbog trgovine ljudima, preprodaje marihuane, otmice, trovanja ljudi mesom zaraženim trihinelom.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA