Ćutnje poslanika nas koštaju 90 000 KM?

1768

Ivana Lovrić, Siniša Ilić i Goran Jerinić su poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske koji će na kraju mandata biti “puniji” za oko 90 000 KM. Sve to ne bi bilo čudno da troje spomenutih skoro ni jednom nisu učestovali u poslaničkim diskusijama. O Ivaninom ćutanju koje zlata vrijedi SrpskaCafe je već pisala, tako da nam je ona kao “ćutolog” relativno poznata, iako nam se ni do dana današnjeg nije javila na pozive.

Monitoring Centara civilnih inicijativa (CCI) je pokazao da u čitavoj 2016. godini poslanici Ivana Lovrić (HSP), Siniša Ilić (Klub SDS -SRS RS), Goran Jerinić (SNSD), kao i poslanici Nenad Kuzmić (SNSD), Milan Dakić (DNS) i Milorad Jagodić (SNSD) nisu imali diskusije na sjednicama.

Situacija se djelimično promijenila za Dakića i Kuzmića koji su u ovoj godini postali aktivniji kroz poslanička pitanja i diskusije, dok je Jagodić u međuvremenu postao načelnik Rogatice.

– Poslanici su možda imali određenih aktivnosti, ali one nisu vidljive u skupštinskoj sali, koja je najjavnije mjesto za politički uticaj – navode u CCI.

Koliko su “prozvani” poslanici bili aktivni, mimo sjednica NS RS, novinari su pokušali da saznaju od onih sa kojima su uspjeli da stupe u kontakt.

Milan Dakić
Milan Dakić

Poslanik DNS Milan Dakić priznaje da se u 2016. godini nije nijednom javio za diskusiju u NS RS, ali dodaje da se u tome ne ogleda poslanički mandat.

– Mislim da više treba obratiti pažnju na to koliko puta se javite glasačima u toku mandata i izađete im u susret u rješavanju njihovih problema, kao i koliko ste pokazali volju i želju da pomognete lokalnoj zajednici iz koje ste došli. Diskusija, normalno da treba, ali treba pogledati više koliko pomažete sredini iz koje dolazite – kaže Dakić.

On nije želio da govori o svojim konkretnim podvizima kao narodnog poslanika, dodajući da su ogledalo toga naredni izbori i povjerenje glasača.

Slično odgovara i poslanik Siniša Ilić koji, takođe, priznaje da nije često aktivan na sjednicama NS RS.

– Da li sam opravdao posao narodnog poslanika građani će kazati 2018. godine. Svi znamo da je NS RS najviši zakonodavni organ, a sve doluke su izmještene iz nje u neke centre moći. Zato se svako poslaničko javljanje pretvara u bezveznu priču, nažalost. Nije poenta samo da se nešto priča kako bi neko samo rekao da se javio i da bi ga snimile kamere. Poenta je da i neko sluša to što se priča i da ozbiljno razmatra poslaničke inicijative – kaže Ilić.

A Ivana i dalje ćuti.

Ivana Lovrić

Analitičar Borislav Vukojević očekuje da će se mnogi poslanici, koji nisu bili pretjerano angažovani u radu NS RS ponovo pojaviti na listama na narednim izborima.

– Da se objave svi podaci koliko je ko bio angažovan u NS RS ništa ne bi promijenilo kod narodnog glasanja. Stranke stavljaju takve osobe na liste zbog spoznaje da, bez obzira na koeficijent netransparentnosti prema javnosti, ona neće reagovati. Zato se ta mjesta “prodaju” ljudima koji će biti ili glasačka mašinerija ili će na neki način da donesu neki kapital stranci, bilo glasački ili materijalni – kaže Vukojević.

Iako je za demokratske zemlje potpuno normalno da postoje frakcije unutar stranaka ili koalicije, kod nas, kaže Vukojević, svako neglasanje po nalogu stranke se smatra katastrofom.

– Primjer je, recimo, slučaj Drage Kalabića iz SNSD. Ne ulazim u njegove motive neposlušnosti prema stranci, ali želim da kažem da bi to trebalo da bude normalan dio političkih procesa. Problem je samo što se to kod nas doživljava na sasvim drugačiji način – ističe Vukojević.

Plata

Prosječna plata profesionalnog poslanika, uz minuli rad je oko 3 000 KM.

Narodni poslanici koji nisu u stalnom radnom odnosu u Narodnoj skupštini RS imaju pravo na naknadu u mjesečnom iznosu (paušal) od 70 odsto osnovne plate poslanika koji su u stalnom ili profesionalnom radu.

Po navedenom osnovu, primaju mjesečnu naknadu od 1.785 KM.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA