Kako je trogodišnjak iskorišten za ratnu propagandu?

776

Otac trogodišnjeg dječaka Omrana Dakniša, čija je fotografija kako sjedi povrijeđen nakon vazdušnog napada u Alepu 2016. godine obišla svijet, ispričao je kako su sirijski pobunjenici pokušali da iskoriste patnje njegovog djeteta.

Muhamed Heir Dakniš rekao je novinarima televizije RT da je njegov sin lakše ranjen u bombardovanju, ali da su pobunjenici preuveličali dječakove povrede, prenosi Sputnjik.

– Oni su više puta tvrdili u njihovim medijima da je on mrtav. Zatim su počeli da govore da je ipak živ. Njima ne treba vjerovati – upozorio je on.

Prema njegovim riječima, pobunjenici su počeli da snimaju njegovog sina dok je bio u kući, a kada je izašao i pitao gdje su djeca, ispostavilo se da su u bolnici.

Dakniš tvrdi da su mu dijete odveli u bolnicu samo da bi ga fotografisali.

57b9b710c3618899768b461f

– Bio sam zauzet, spasavao sam porodicu, a (pobunjenici) su za to vrijeme snimali kako moja porodica izlazi iz kuće (da bi iskoristili snimke za propagandu). Govorim vam kao pred bogom: da sam znao da ću se izvući, fotografisao bih ljude iz organizacija koji su mi se obraćali. Nikada ranije nisam vidio takve organizacije – rekao je Dakniš.

Otac malog Omrana je dodao da se, nakon što je sirijska vojska oslobodila Alepo, njegova porodica vratila kući.

– Hvala Bogu, situacija se sada popravlja, vojska nastupa i oslobađa teritoriju. Mi smo se vratili u svoje domove. Život se popravlja – dodao je on.

Zapadni mediji su 2016. godine objavili šokantne snimke sa dječakom Omranom, koji je spasen iz porušene zgrade tokom vazdušnog napada u Alepu, podsjeća Sputnjik.

Dodaje i da su za napade okrivili vladu sirijskog predsjednika Bašara el Asada i ruske vazdušno-kosmičke snage, dok je Ministarstvo odbrane Rusije negiralo te tvrdnje i pružilo dokaze da nema veze sa tim incidentom.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA