Vječno pitanje: Pravo sniženje ili prevara?

1355

Sve više nas, posljednjih godina, bombarduju raznim akcijama i popustima. Ovo su često su samo zamke trgovaca, jer kupce kada uđu u butik ili neku drugu radnju često dočeka razočaranje. Trgovci se nerijetko služe trikovima kako bi namamili kupce koji plate više, a da toga nisu svjesni.


Prodavci se koriste riječima poput “akcija”, “popust”, “gratis”, “najniža cijena ikada”, ali i žutim i crvenim bojama, kako bi nam proizvodi zapali za oko i naveli nas da ih kupimo. Dobro proučite svaku cijenu jer se često dešava da akcija zna da bude skuplja od same prvobitne cijene te iste stvari ili da “gratis” nije besplatan.

Salama je, na primjer, snižena nula posto, ali iznad nje “vrišti” natpis “Akcija”, pa kod mnogih nepažljivih kupaca ona svejedno može završiti u korpi.

Još jedna od najčešćih “metoda” za povećanje cijena je da na akciji bude roba koja je prethodno poskupila. Trgovci prvo, za određeni proizvod podignu cijenu, a potom je blago spuste. Kada prođe “akcija” artikal je zapravo poskupio.

61068386-snizenje

Na primjer, određena pečenica košta 8,99 maraka u redovnoj prodaji, zatim joj povećaju cijenu na 12,5 maraka. Nakon toga ovu pečenicu “snize” na 10,5 maraka.

Manja gramaža, veća cijena

I proizvođači imaju svoje trikove da prikriju poskupljenja. U trgovinama je sada gotovo nemoguće naći nekada uobičajena standardna pakovanja. Gramažu mijenjaju svi proizvođači, od suhomesnatih prerađevina do sredstava za ličnu higijenu. Na rafovima su smanjena pakovanja čokolade, kutije keksa ili grickalice, a pri tome je vrlo sitnim slovima zapisano da je u ambalaži manje i do 50 grama. Manje grama, međutim, ne znači manju cijenu. Naprotiv, čokolada od 75 grama košta gotovo isto kao i ona teža za 25 grama.

Neki nude odjeću i obuću po sniženim cijenama i do “čak 70 odsto” u sezoni rasprodaja, ne navodeći koja je to osnova za obaranje cijena. Takođe, kupac se namuči dok nađe artikal, koji je baš toliko snižen. U redovnoj ponudi, dogodi se da jedne sedmice povećaju cijene robe, da bi za koji dan najavili “sniženja za 30 odsto”.

Koordinator projekata u prijedorskom Udruženju potrošača “Don” Zoran Petoš poziva na oprez prilikom kupovine na takozvanim rasprodajama. Ne treba, kako ističe, nasjedati na bombastične bilborde i sniženja.

– Samo kupac koji je informisan i zna svoja prava je zaštićen kupac, a svakodnevne obmane potrošača mogu se spriječiti jedino ako se ti slučajevi prijave inspekciji – naglašava Petoš.

Predsjednik Pokreta potrošača RS Dragutin Bošković savjetuje stanovnicima da pažljivo čitaju cijene prije kupovine i da ako im nešto nije jasno o eventualnom sniženju obavezno zatraže objašnjenje trgovaca.

12003-snizenje

– Ako se desi da su prevareni, neka se obrate nekom od udruženja za zaštitu potrošača ili tržišnoj inspekciji – kazao je Bošković.

U Inspektoratu RS naglašavaju da proizvodi na svakoj akciji moraju biti jasno označeni riječima “akcija” ili “akcijska prodaja”, a pored cijene proizvoda na akciji mora biti istaknuta i redovna cijena.

– Svi potrošači koji uoče bilo kakve nepravilnosti treba da se obrate opštinskoj, gradskoj ili republičkoj tržišnoj inspekciji – poručuju iz Inspektorata.

Zakonom o zaštiti potrošača propisana je kazna za trgovca kao pravno lice u iznosu od 2 000 do 10 000 maraka ukoliko sniženja, rasprodaje ili akcijske prodaje ne sprovodi u skladu sa zakonom, od 800 do 4 000 KM za odgovorno lice u pravnom licu i od 1 000 do 5 000 KM za trgovca koji je organizovan kao preduzetnik.

Zakon

Zakonom o zaštiti potrošača u RS definisano je da je svaki trgovac rasprodaju ili sniženje proizvoda dužan objaviti na način uobičajen u mjestu prodaje.

Proizvod na rasprodaji ili sniženju treba biti vidljivo označen cijenom prije i cijenom tokom rasprodaje ili sniženja. Ako je procenat sniženja objavljen u rasponu (npr. od pet do 15 odsto), najveći procenat sniženja treba se odnositi najmanje na jednu petinu vrijednosti svih proizvoda na rasprodaji.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA