Vigemark: BiH je dio projekta Evropske unije

841

Dan Evrope obilježen je i u BiH svačanošću koja je upriličena danas ispred Doma oružanih snaga BiH (OSBiH) u Sarajevu. Organizatori svečanosti su specijalni predstavnik Evropske unije (EU) i EUFOR. Obreli su se tu i međunarodni zvaničnici, te brojni gosti i zvanice.

Održana je vojna parada u znak podrške održivoj stabilnosti u BiH i uz učestovanje pripadnika EUFOR i OSBiH, uključujući i Vojni orkestar OSBiH.

Učesnike svečanosti pozdravio je specijalni predstavnik EU u BiH, ambasador Lars Gunar Vigemark.

– Bez obzira na to kako će EU izgledati u budućnosti, uvjeren sam da je BiH dio tog projekta – kazao je ambasador Vigemark, naglašavajući da će vrata EU kao projekta mira i sigurnosti uvijek biti otvorena za BiH.

Dodao je da napredak na tom planu sada zavisi od BiH, te pozvao predstavnike vlasti BiH da se nastave angažovati na daljem sprovođenju socio-ekonomskih reformi i jačanju vladavine prava, kako bi put BiH ka članstvu u EU postao izgledniji.

Ambasador Vigemark potcrtao je posvećenost zemalja EU održanju mira i bezbjednosti u BiH, odbacujući nacionalističku retoriku koja nije u skladu s principima EU i nije prihvatljiva njenim zemljama-članicama.

Na značaj Dana Evrope koji koincidira s Danom pobjede nad fašizmom ukazao je i komandant EUFOR generalmajor Anton Valdner.

– EU je jedinstven projekat u istoriji svijeta – poručio je general Valdner, istakavši da ljudi u Evropi žele da taj projekat nastavi živjeti o čemu, između ostalog, svjedoče i rezultati posljednjih izbora u Republici Francuskoj.

Na svečanosti povodom Dana Evrope – 9. maja intonirane su himne BiH i Evropske unije, a ceremonija je propraćena i simboličnim nadlijetanjem helikoptera OSBiH i EUFOR i aviona EUFOR, koji su nosili zastave EU i BiH.

Ceremonija, na kojoj je demonstrirana bezrezervna riješenost i puna posvećenost miru, stabilnosti, bezbednosti i prosperitetnijoj budućnosti BiH, propraćena je simboličnim polaganjem vijenca i odavanjem počasti vojnicima koji su se nesebično žrtvovali za mir u BiH, kao i dočekom i ispraćajem Zastavnog voda EUFOR.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA