Usvojen izvještaj o radu načelnika za prošlu godinu (VIDEO)

2002

Odbornici Skupštine opštine Istočno Novo Sarajevo usvojili su danas izvještaj o radu načelnika i opštinske uprave za prošlu godinu. Podršku većine dobio je i izvještaj o izvršenju prošlogodišnjeg budžeta, iako je ostvaren deficit.

Budžet opštine Istočno Novo Sarajevo na kraju prošle godine izvršen je u iznosu od 8,67 miliona maraka. Planirano je bilo više, pa je zabilježen deficit od 1,7 miliona maraka. Plan je da se deficit pokrije kroz raspodjelu budžeta u naredne tri godine.

– Ja sam objasnio odbornicima da smo mi jedina lokalna zajednica u RS koja ima ovako nepovoljan omjer poreskih i neporeskih prihoda. U ukupnoj strukturi budžeta imamo 26 odsto poreskih a 74 odsto neporeskih prihoda. Mi to na površini od 38km2, bez ikakvih resursa, to ostvarimo prodajom zemljišta, naplate rente i uređenja. Nama je bitno da zadržimo trend naplate ovih neporeskih prihoda, da zadržimo investitore, da se stambena i poslovna gradnja nastavi i da se izborimo za veće učešće poreskih prihoda – rekao je načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić.

Opozicija je pri glasanju bila uzdržana. Poručuju da će plan o raspodjeli prošlogodišnjeg deficita opteretiti budžet u narednim godinama. Nisu podržali ni izvještaj o radu načelnika i opštinske uprave za 2016.

– U junu je izvršen prvi rebalans, izvršeno je uvećanje za potrebe provođenja izborne kampanje. Tu je napravljena šteta koja će se ogledati u naredne tri godine jer je ostvarenji deficit prolongiran za naredne tri godine – kazao je iz PDP-a Sava Šrkba.

– A samo za plate zaposlenih u administraciji opštine potrošeno je 2,3 miliona maraka, plus 320 000 KM za bruto naknade zaposlenih. Trećina budžeta ide samo na plate – dodao je iz SDS-a Milan Kovačević.

U ime SRS dr Vojislav Šešelj, predsjednik Skupštine Dejan Šantić, predložio je da odbornici raspravljaju o situaciji u KP „Rad“. S obzirom da su radnici za ponedjeljak najavili jednočasovni štrajk upozorenja, kaže da bi bilo dobro da Skupština iznese stav o ovom preduzeću. Prijedlog nije dobio potrebnu podršku.

– Znamo svi probleme, šest mjeseci o tome raspravljamo. Danas sam tražio da to uđe u dnevni red. Desila se čudna situzacija, imate načelnika koji to podržava a imate njegove odbornike koji to ne podržavaju – istakao je predsjednik SO Istočno Novo Sarajevo Dejan Šantić.

Odbornici su usvojili niz rješenja i odluka, a između ostalog imenovan je novi v.d. direktora Centra za socijalni rad. Na ovom mjestu u narednom periodu biće Vesna Ćevriz. Usvojeni su i izvještaji o poslovanju u prošloj godini i plan za tekuću ustanova čiji je osnivač opštine.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA