Upitnik Evropske komisije još bez odgovora?

848

Skoro pola godine nakon što je BiH dobila Upitnik Evropske komisije za članstvo u EU , umjesto 3 000 odgovora, u Brisel može otići samo jedan. Podsjetimo,Upitnik je jedan od formalnih instrumenata Evropske komisije na temelju kojeg se priprema mišljenje o zahtjevu za članstvo u EU.

Nema nijednog usaglašenog pitanja, na nivou Bosne i Hercegovine. To dovoljno govori o optimizmu iz decembra prošle godine, kada je obećan snažan zamah i veliki posao koji će svi obaviti na vrijeme.

Nema zajedničkih odgovora

Umjesto toga, ponovo dileme. Prvi je pokušao da ih riješi predsjedavajući Predsjedništva, sa premijerima i zamjenikom predsjedavajućeg Savjeta ministara. Još se nisu sastale ni radne grupe, pa zajedničkih odgovora nema ni na vidiku.

– Svaki nivo vlasti je pripremio svoje odgovore, ali ću ponoviti – još ne postoje zajednički odgovori i još se nije ušlo u pripremu zajedničkih odgovora. Svaki nivo vlasti ima svoje odgovore, ali to nije odgovor BiH. Odgovor BiH će biti kada se kroz mehanizam koordinacije dođe do tog odgovora – rekao je Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

bih-800x445

Željka Cvijanović poručuje da postoje zastoji u funkcionisanju mehanizma koorodinacije. Procedure se, kaže, moraju znati i poštovati, što je osnovni preduslov da BiH na pitanja odgovori jednim glasom. Republika Srpska je završila dobar dio posla.

– Mi se nismo slagali sa određenim stavovima ili metodologijama koje su bile prezentovane kako to treba da se radi, ali, isto tako, imali smo priliku da kažemo da će 29. maja biti sastanak naše komisije za evropske integracije i da će to biti prilika za dodatne korake i procedure – rekla je Željka Cvijanović, predsjednik Vlade RS.

Kako će se na neka od pitanja odgovoriti jednim glasom, to još nikom nije jasno. O ustavnim promjenama, BiH bi mogla poslati više različitih odgovora, ali dok ta pitanja dođu na dnevni red, očigledno da treba uraditi još mnogo posla.

– Što se tiče Federacije, koju predvodim ja, nismo preveli sve materijale. Imamo još tri oblasti prevesti, do petka ćemo to uraditi, to je okoliš, životna sredina – kaže Fadil Novalić, predsjednik Vlade FBiH.

Nema ko da prevde

U Bosni i Hercegovini očigledno nema ko ni da prevodi Upitnik, a moguće je da će za taj posao biti angažovana agencija iz Hrvatske.

Nijedna akreditovana agencija za prevođenje nije se prijavila na javni poziv Savjeta ministara BiH koji se odnosi na prevođenje odgovora iz Upitnika Evropske komisije na engleski jezik. Riječ je o javnom pozivu koji je izvršna vlasti na državnom nivou raspisivala dva puta.

uskoro-eu-upitnik-za-bih

Kako se nezvanično saznaje, susjedna Republika Hrvatska ponudila je BiH usluge prevodilačkih agencija koje će BiH najvjerovatnije i iskoristiti. Inače, BiH je od Evropske komisije dobila ukupno 3 242 pitanja.

Praksa susjednih zemalja pokazala je da su zemlje u toku pripreme odgovora na Upitnik EK angažovale od 50 do 100 prevodilaca. Tako je Hrvatska angažovala blizu 100 prevodilaca, Crna Gora i Makedonija 50, a Srbija blizu 60 prevodilaca.

Srbiji je trebalo 45 radnih dana da odgovori na 2 483 pitanja, Crnoj Gori blizu četiri mjeseca da odgovori na 2 178 pitanja, Albaniji četiri mjeseca za 2 280 pitanja, Hrvatskoj tri mjeseca za 4 560 pitanja i Makedoniji četiri mjeseca za odgovore na 4 666 pitanja.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA