Tragične smrti naših glumačkih legendi

4224

Voljeli smo ih u mnogobrojnim ulogama koje su tumačili. Plakali, smijali se i radovali kada ih ugledamo na malim ekranima u brojnim filmovima i serijama, ali i na daskama koje život znače. Međutim, sudbina je na njihove živote stavila poseban pečat. Predstavljamo vam deset legendarnih srpskih i jugoslovenskih glumaca, čije su smrti tragičnije od bilo kakvog filma ili predstave.

Dušan Pekić

61177151-dusan-pekicDušan Pekić je bio mladi glumac koji se brzo proslavio tumačeći glavnu ulogu u filmu Srđana Dragojevića “Rane”. Sa svega 15 godina tumačio je čuvenog “Pinkija” i tako ispisao nove stranice istorije domaćeg filma i postao prava zvijezda krajem devedesetih godina. On je zajedno sa bliskim prijateljem Milanom Marićem Švabom tumačio u čuvenom filmu. Ipak, poput njegovog junaka u “Ranama”, Pekić je imao kratak bljesak i brutalan kraj u stvarnom životu. Po završetku filma, želio je da upiše Akademiju i da radi na sebi, kako bi postao veliki glumac. Do toga, nažalost, nikada nije došlo. Pekić je otišao na odsluženje vojnog roka u Kraljevo. U noći između 26. i 27. marta 2000. godine tada 19-godišnji Dušan preminuo je u vojnoj kasarni, a uzrok smrti nikada nije utvrđen. U to vrijeme kružile su priče da je umro uslijed velike količine heroina, a oni koji su ga bolje poznavali tvrde da je čak bio ugušen u snu. Ali pravi, zvaničan uzrok nikada nije utvrđen.

Ena Begović

1c6d01b397e1348e7905a297cddf5380

Jugoslovenska glumica Ena Begović je još tokom studija dobijala velike uloge na filmu i u serijama. Sreća ju je pratila do 1996. godine kada je izazvala saobraćajnu nesreću u kojoj je stradao biciklista. Bila je osuđena na četiri godina uslovne kazne. Za to vrijeme ona je zatrudnila i na svijet donijela djevojčicu kojoj je dala ime Lana. Ali smrt ju je zadesila samo 40 dana nakon što je ispunila najveću životnu želju. Ena je poginula 15. avgusta 2000. godine kada je sa suprugom Josipom Radeljakom, njegovim sinom Leom, majkom Terezom Begović i malom Lanom krenula na ručak kod porodičnih prijatelja na Braču. Automobilom je upravljao neiskusni Leo, a u jednom trenutku se zakačio za kamen i razbio maglenku, zbog čega je Josip insistirao da preuzme volan. Obojica su izašli iz automobila koji je počeo nekontrolisano da klizi unazad. Međutim, džip je završio u provaliji. Sa povredama iz nesreće su izašli Teerza, Lana, Josip i Leo, dok je Ena ispala iz automobila i zadobila povrede glave zbog koje je ubrzo preminula. Nakon tragedije je uslijedilo suđenje koje je trajalo sedam godina. Leo Radeljak je oslobođen krivice, a za nesreću je okrivljen neispravan mjenjač na džipu. Cijela serija automobila je povučena iz prodaje. Na dan smrti Ena Begović imala je 40 godina.

Aleksandar Gavrić

aleksandar-gavric-bata-kole

Aleksandra Gavrića mnogi pamte po ulozi u filmu “Marš na Drinu” kao kapetana Kostu Hadživukovića, ali on je glumio u brojnim italijanskim i njemačkim akcionim filmovima tog doba. Posljednja uloga bila mu je u filmu “Paja i Jare”, gdje je igrao direktora kombinata, a samo nekoliko mjeseci nakon snimanja nastradao je u saobraćajnoj nesreći kod Inđije. LJekari koji su tog 6. decembra 1972. godine došli na lice mjesta zatekli su stravičnu scenu, a Aleksandar je preminuo u 40. godini života. Do saobraćajne nesreće je došlo zbog klizavog kolovoza.

Dragan Maksimović Maksa

dragan_maksimovic-maksa_vikipedija

Dragan Maksimović poznatiji kao Maksa proslavio se brojnim ulogama u karijeri koja je bila duga pune tri decenije. Njega su 2001. godine ispred nekadašnjeg restorana “Beli grad” pretukli huligani, naočigled prolaznika. Po riječima prijatelja koji su ga posjećivali u bolnici pretučen je jer su huligani mislili da je Rom. Tačnije pretukla ga je grupa skinheda, navijača fudbalskog kluba “Rad”, revoltirana zbog gubitka meča sa “Obilićem”. On u tom trenutku nije želio da se obračunava sa navijačima jer je imao operisano oko zbog katarakte. Imao je prelom butne kosti i karlice, ali zbog lošeg zdravstvenog stanja ljekari nisu mogli da ga operišu. Čitav događaj i njegova smrt nisu bili predmet medijske pažnje, niti je bilo ikakvih reakcija. Nešto više od dva mjeseca kasnije, tačnije 4. februara 2001. godine preminuo je od embolije. Dok je boravio u postelji nije želio da sarađuje sa policijom i bilo šta govori o napadu, već je tražio da se ti mladi huligani ne gone krivično. Premiuo je u 52. godini života. Glumio je i u filmovima “Petrijin venac”, “Šmeker”, “Vreme čuda”, “Poslednji krug u Monci”, “Rane”, “Pad Italije”, “Nož”, “Mi nismo anđeli”, “Crni bombarder”, “Stršljen”, “Lepa sela, lepo gore”.

Milenko Zablažanski

Slika-138

Milenko Zablaćanski bio je legendarni srpski glumac koji je svojojm glumom osvajao gledaoce u brojnim serijama, predstavama i filmovima. Ali 5. januara 2008. godine dok se kretao ka Užicu došlo je do saobraćajne nesreće kada je vozač iz suprotnog smjera uletio u njegovu traku. Uslijed sudara, Zablaćanski je zadobio teške povrede glave i smješten je u Užičku bolnicu u nesvesnom stanju. Petar Šišović, stomatolog iz Užica koji je udario u vozilo u kom se kretao glumac, izjavio da je udario u automobil Zablaćanskog kako bi izbjegao automobil koji je iz suprotnog smjera išao na njega. Pošto mu se zdravstveno stanje nije poboljšalo i nije se budio iz kome, Milenko Zablaćanski je nekoliko dana kasnije helikopterom prebačen na liječenje na Vojnomedicinsku akademiju u Beogradu gdje je preminuo 22. januara. Sahranjen je 25. januara 2008. u Aleji zaslužnih građana na beogradskom Novom groblju. Šišović je osumnjičen pred Opštinskim sudom u Čajetini za teško krivično djelo protiv bezbjednosti javnog saobraćaja sa smrtnim ishodom, za koje je određena kazna od jedne do osam godina zatvora. Ipak, 28. januara 2009. sudsko vijeće osudilo ga je na minimalnu zatvorsku kaznu od godinu dana zatvora. Takođe, dosuđena mu je zabrana upravljanja motornim vozilom u trajanju od 12 mjeseci od dana pravosnažnosti presude. Publika je nakon Milenkove smrti imala prilike da ga poshumno vidi u seriji “Bela lađa”. Život je izgubio u 53. godini.

Sonja Savić

sonja-savic

Sonja Savić jedan od najomiljenijih glumica svih vremena poznata po svom promuklom glasu i ulogama u uspješnim jugoslovenskim filmovima ‘80-ih godina. Mnogi pamte njene uloge u filmovima “Živeti kao sav normalan svet”, “Una”, “Šećerna vodica”, “Davitelj protiv davitelja”, “Balkaski špijun”. Otvreno je pričala da konzumira marihunau, ali je nažalost bila uvučena u mnogi gori pakao droga. Sonja je 23. septembra 2008. godine pronađena mrtva u svom stanu u Beogradu. Uzrok smrti koji je utvđen obdukcijom jeste prevelika doza heroina i morfijuma. Sahranjena je u rodnoj Donjoj Grbavici i imala je 47. godina.

Davor Dujmović

Davora Dujmovića najviše pamtimo po ulozi Perhana u filmu “Dom za vješanje”, ali i po ulogama u “Top listi nadrealista”. Kada je bio dečak, u obližnji restoran, gdje je svratio na sok, došli su i Emir Kusturica i njegov asistent. Asistent je pitao Davorovog oca da li može da učestvuje u audiciji za film “Otac na službenom putu”. On je pristao i na probnom snimanju se pokazalo da je savršen za ulogu. Poslije filma “Otac na službenom putu” odlučio je da upiše filmsku akademiju. Nije mu uspjelo i kasnije više nije ni pokušavao. Sa nepunih 18 godina Davor je postao glavni glumac u sljedećem filmu Emira Kusturice “Dom za vješanje”, poslije kog je proglašen za jednog od pet najboljih glumaca u Evropi. Ali je početkom devedesetih došao u dodir s heroinom. Nekoliko puta je pokušao da se liječi, ali bezuspješno.

– Ono što donosi heroin ne bih poželio ni najgorem neprijatelju. U početku je bilo “ja sam mal’ pa sam radoznal'”, ali radoznalost se u ovom slučaju plaća zavisnošću – govorio je Davor.

Rat je Davora zatekao u Sarajevu, odakle odlazi u Beograd. U tom periodu snimio je još nekoliko filmova, od kojih je najpoznatiji “Underground”. Tog 31. maja 1999. godine Davor je izvršio samoubistvo vješanjem u Novom Mestu u Sloveniji. Imao je 30 godina.

Bekim Fehmiju

93442_bekim-fehmiju-foto-azra-01-496555725_ff

Bekim Fehmiju najveći jugoslovneski glumac svih vremena. Mnogi su govorili da je bio veliki glumac i veliki čovjek, velika spona između Srba i Albanaca. Na listi njegovih bioskopskih i televizijskih uloga nalazi se preko 45 naslova. Često je igrao u evropskim produkcijama, naročito u Italiji, a oprobao se i u američkoj kinematogafiji. Fehmiju se povukao iz javnog života krajem 80-ih godina zbog loše situacije u zemlji. Objavio je svoju knjigu uspomena “Blistavo i strašno” 2001. godine. Svoj život okončao je tragično 15. juna 2010. godine u Beogradu, kada je iz pištolja koji se vodio na njegovo ime pucao sebi u usta. Fehmiju je sam odlučio o svom kraju. Posljednjih mjeseci nije se dobro osjećao. A kao sjajan glumac smatrao je da je završio i umjetničku karijeru. Porodici je napisao da ih voli i zamolio za tišinu, bez oglašavanja. Sahranjen je u 74. godini.

Predrag Laković

Pepi-Lakovic-Zivot-je-lep

Predrag Laković bio je jedan od najpoznatijih jugoslovnenih glumaca, ali kao što je bio na filmskim rolama povučen, takav je bio i privatno. Bio je veliki boem, individualac, samotnjak, povučeni sanjar, zamišljeni pecaroš sa Mrtve Tise. Udavio se upravo na Tisi kod Čuruga, gdje je imao vikendicu na Bisernom ostrvu, na kojoj je provodio mnogo vremena. Njegovo tijelo pronašli su lokalni alasi, a tada su se mogle čuti priče da je u smrt otišao samovoljno. Bio je stariji od svog brata blizanca Dragana Lakovića 5 minuta i lakši 2 kilograma, jedva je preživio, ali je nadživio brata. Uloge kao što su ujka Kosta u “Boljem životu”, kao i na stotine drugih obilježile su njegovou karijeru. Nastradao je u 68. godini života.

Slobodan Đurić

kul-djuric-SE-IZVINJAVAMO

Slobodan Đurić bio je najomiljeniji jugoslovenski glumac. Tragično je izgubio život 22. decembra 1976. godine, vraćajući se sa priredbe u zemunskoj kasarni povodom Dana armije. Imao je 32 godine. S njim u kolima bio je i ton majstor Dragoslav Tošić, koji je takođe poginuo vozeći kroz neosvijetljenu ulicu, probili su bankinu i sletjeli u provaliju. Mala je utjeha što je pet godina kasnije, Vrhovni sud Srbije donio presudu kojom su za smrt dvojice ljudi proglašeni krivim Grad Beograd i “Beogradput”. Mnogi ga pamte po ulogama u seriji “Više od igre”, “Izvinjavamo se, mnogo se izvinjavamo” kao i u mnogim pozorištnim predstavama.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA