Darko Momić: Srpkinja na metli

5742
Darko Momić
Darko Momić je novinar i kolumnista. Počeo u Glasu Srpske, pisao za Tanjug, magazine Pravda, Faktor i Nedeljnik, najduže radio u Pressu RS, odnedavno ponovo u Glasu Srpske.

Kakav god Srbin iz Republike Srpske ode u Sarajevo, otuda se vrati kao četnik! Ko god je prvi ovo izgovorio, svaka mu čast, jer je sto odsto, čak 113 odsto u pravu.

Sarajevo i sarajevska politička čaršija imaju taj i takav odnos prema svemu i svima što dolaze iz Republike Srpske da je pravo čudo da i od Bojana Bajića (to je onaj Naša stranka, BiH bez entiteta i sl.) nisu napravili ravnogorca. Ali on je izuzetak koji potvrđuje pravilo, je li?! A možda i nije zato što se nije obreo ni na kakvoj funkciji u Sarajevu, pa se nije imao kada preobratiti.

U svakom slučaju, samo za posljednje tri godine, Sarajevo je uspjelo i “salonskom nacionalisti” Mladenu Ivaniću da stavi kokardu, a svjedoci smo da su “dašak svježeg vjetra na Balkanu” svojom politikom, odnosno negiranjem svega što je srpsko, pretvorili u rigidnog Srbina za koga bi se prije reklo da je sa Romanije ili Manjače, a nikako iz Lijevča polja i ispod Kozare.

Dobro, nećemo ulaziti u to, ni pravdati Dodikov politički pragmatizam i vještinu manipulisanja biračima, pogotovo što je i sam rekao da mu je džaba govoriti o ekonomiji (u pravu je), jer glasove dobija kada usklikne “ne dam Republiku Srpsku”, ali i to su penali koje mu stalno sviraju sa Baš Čaršije, a on ne propušta prilike da iz izbora u izbore zabija golove i buši mrežu opozicije. Dakle, nije tema Dodik, već bošnjačka sarajevocentričnost i njihova “vještina” da i od nepokolebljivih liberala i iskrenih ljevičara naprave žestoke konzervativce i krute desničare.

Kada su u četnike pretvorili Ivanića i Dodika, kome je onda bilo čudno što se digla i kuka i motika i Kurta i Murta i Zagi Backović i Reuf Bajrović kada je Nikola Poplašen trebao da bude izabran za člana upravnog odbora nekakve agencije za nekakav razvoj nikakvog visokog obrazovanja u BiH.

Ne valja vam posao gospodo! Ne gradi se tako država koje su vam puna usta. Pa eno vam Britanci i britanska Vlada u Londonu koja Škotima kao na tacni pruža sve što zatraže samo da ostanu u Ujedinjenom Kraljevstvu ili Španci koji Kataloncima bez riječi dozvoljavaju da održe referendum o nezavisnosti, ali im zato gromoglasno daju široke ustupke i još širu autonomiju da rezultate referenduma ne sprovode u djelo, dok vi hoćete Republiku Srpsku da pretvorite u mjesnu zajednicu, samo što ne prijetite nuklearnim arsenalom na sam pomen nezavisnosti, trubite o cjelovitoj i nedjeljivoj BiH, linčovali bi svakoga ko bi na Bilino polje donio zastavu Republike Srpske, a očekujete da Srbi navijaju za reprezentaciju BiH. Jbg, ne ide to tako!

Najsvježiji primjer sarajevske histerije i kompleksa je hajka protiv Pejke Medić, novoimenovane direktorke BH Radija. Kako nisu mogli da nađu ništa u njenoj profesionalnoj biografiji čime bi osporili imenovanje, počeli su da čeprkaju po društvenim mrežama i da je blate zato što joj je u duši Kosovo. Grozomorni komentari na njen račun samo potvrđuju tezu sa početka teksta i pokazuju da će Medićka iz Sarajeva, prije nego što i ode, doći sa najogavnijim etiketama.

Elem, kakva god Srpkinja ode u Sarajevo, otuda se vrati na metli. Samo što neke na metli i odu! Zato, nek vam je Bog na pomoći! Mislim, vama u Sarajevu, jer ako nastavite sa takvim ponašanjem, nemojte da mislite da nećete BH radio odvesti u pakao, a javni RTV servis možda u nestanak.

Darko Momić

Darko Momić je dugogodišnji novinar i kolumnista raznih medija u Srpskoj. Počeo u Glasu Srpske, najduže je radio u Pressu RS a sada piše za magazin Nedeljnik. 

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA